-

Οι δυναμικές γυναίκες χωρίς κόμπλεξ αγαπούν πιο αληθινά

Όταν η Beyonce τραγούδησε το «Run the World (Girls), το οποίο παρεμπιπτόντως ξεπέρασε τα 243 εκατομμύρια views στο YouTube, στέφθηκε και επίσημα η βασίλισσα όλων των ανεξάρτητων και δυναμικών γυναικών σε όλο τον κόσμο. Και παρόλο που το τραγούδι από μουσικής απόψεως είναι μία πατάτα, στίχοι όπως «θα πληρώσω μόνη μου τους λογαριασμούς μου», το πείσμα μου μπορεί να κτίσει ένα ολόκληρο έθνος», «και θα κάνεις ό,τι σου πω», το έβαλαν στην κορυφή των charts. Το πρότυπο της ισχυρής, ανεξάρτητης γυναίκας, έχει πολιτισμικά ενισχυθεί κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, σε όλα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Πλέον, οι δυναμικές πριγκίπισσες της Disney αναλαμβάνουν δράση για να σώσουν τον κόσμο και οι πρίγκιπές τους σε δευτερεύοντες ρόλους απλά τις ακολουθούν. Στο δε Χόλιγουντ, πολλές είναι οι πρωταγωνίστριες που χαλάνε κόσμο με τις κλωτσιές και τις μπουνιές τους (Resident Evil, Lucy, Hunger Games, Kill Bill κλπ), ενώ πανέμορφες γυναίκες ηθοποιοί όπως η Angelina Jolie στο Μaleficent και η Charlize Theron στο Snow White and the Huntsman μεταμορφώνονται σε παντοδύναμες μάγισσες που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν τον κόσμο.

Το να σταθούμε μόνο σε φανταστικούς χαρακτήρες δυναμικών γυναικών θα ήταν βέβαια πολύ άδικο. Από την Αιγύπτια βασίλισσα Χατσεπσούτ (1503–1482 π.Χ.), μέχρι την αυτοκράτειρα Θεοδώρα και τις βασίλισσες της Αγγλίας Ελιβάσετ Α’ και Βικτώρια, πολλές ήταν οι γυναίκες που ανέλαβαν τα ηνία της εξουσίας σε δύσκολες, για τον τόπο τους, εποχές και τα έφεραν εις πέρας με επιτυχία.

Από τις απαρχές της σεksουαλικής απελευθέρωσης, οι γυναίκες μαθαίνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να τα έχουν όλα. Καριέρα, οικογένεια, σύζυγο, ακόμη και ν’ αφήσουν το δικό τους σημάδι στην ιστορία μ’ ένα σημαντικό έργο. Εννοείται πως για να τα πετύχουν όλα αυτά χρειάζεται να είναι αυτόνομες, δυναμικές και φυσικά να μην εξαρτώνται από τους άνδρες. Αυτά, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά πολλοί άνδρες (όχι όλοι προς Θεού) φοβούνται ή απεχθάνονται. Προτιμούν το μοντέλο της ξανθιάς, χαζής γκόμενας που θα γνωρίζει λιγότερα απ’ αυτούς, θα ξέρει τη θέση της στο σπίτι και που δε θα τους κλέβει τη λάμψη με την προσωπικότητά της.

Τα δυναμικά αυτά θηλυκά μπορεί να μην είναι πανέμορφα με σμιλευμένα τέλειο σώμα, έχουν όμως ένα στυλ, ένα αέρα και μια αυτοπεποίθηση που γεμίζει το χώρο. Κάτι πάνω τους σε αναγκάζει να τις προσέξεις και σε κάνει να τις θέλεις παθιασμένα κι ας μην το παραδεχτείς ποτέ κι ας δε σε αφήσουν οι φοβίες σου να υποκύψεις.

Όπως και να το κάνουμε χρειάζεται τσαμπουκά και μηδενικό ίχνος κόμπλεξ για να πλησιάσεις μία τέτοια γυναίκα και να σταθείς περήφανα δίπλα της. Τα τυπικά και γνωστά παιχνίδια του φλερτ δεν πιάνουν. Αν δεν είσαι αληθινός κι αν έχεις κακές προθέσεις δεν μπορείς με τίποτα να την καταφέρεις, γιατί απλούστατα δεν μπορείς να την ξεγελάσεις.

Όμως, αυτές οι γυναίκες δεν είναι σκύλες, όσο κι αν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου, επειδή κάποια έτυχε να μη σου κάτσει. Το ότι είναι επιτυχημένες, το ότι έχουν καριέρα δεν τις κάνει λιγότερο θηλυκές από αυτές που θεωρείς ευάλωτες και αδύναμες. Μπορούν να ερωτεύονται δυνατά και να δίνονται με όλο τους το είναι. Χρειάζονται ένα άνδρα – στήριγμα για τις λίγες αυτές στιγμές που οι δυσκολίες της ζωής ή της δουλειάς θα καταφέρουν να τις γονατίσουν.

Αυτές τις γυναίκες πρέπει να τις σέβεσαι και να τις αγαπάς εις διπλούν και τριπλούν, γιατί όσο μένουν μαζί σου, το κάνουν μόνο γιατί σε θέλουν κι όχι από ανάγκη. Δε χρειάζεται να τις κρατάς απ’ το χέρι όταν διασταυρώνετε το δρόμο, να τους κουβαλάς τα ψώνια, να τους πληρώνεις το ποτό ή το ενοίκιο. Σπάνια θα μιλήσουν για γάμο και θα κλαψουρίσουν για τα χρόνια που περνούν και τις βρίσκουν σκονισμένες στο ράφι. Ένας ώριμος άνδρας με αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση μπορεί να ξυπνήσει τη γατούλα μέσα τους και ν’ αναπτύξει μαζί τους μία όμορφη και ενδιαφέρουσα σχέση.

Και καταλήγω εκεί που ξεκίνησα, με ιστορικά δηλαδή παραδείγματα: Η βασίλισσα Βικτώρια όταν ο μοναδικός και αγαπημένος της σύζυγος, Αλβέρτος, πέθανε, απομονώθηκε για πάντα από το δημόσιο βίο και ντύθηκε στα μαύρα μέχρι το τέλος της ζωής της. Η βασίλισσα Ελισάβετ Α’ ή αλλιώς «Παρθένος Βασίλισσα» δεν παντρεύτηκε ποτέ, εξαιτίας του απαγορευμένου έρωτά της με τον Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, Κόμη του Λέστερ.

Η Κλεοπάτρα, όταν έμαθε για την αυτοκτονία του αγαπημένου της Ρωμαίου στρατηγού Αντώνιου, δηλητηριάστηκε με φίδι. Και κλείνω με το εξής ερώτημα: Αν δεν είναι αυτά παραδείγματα αληθινής αγάπης από γυναίκες που ενώ είχαν τον κόσμο στα πόδια τους επέλεξαν τον έρωτα, τότε ποια είναι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ