Ολάντ: Μια έξοδος από την Ευρώπη ισοδυναμεί με μια έξοδο από την Ιστορία

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν «μια παγίδα, αυτή της εθνικής παρακμής»

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε τους Γάλλους, οι οποίοι καλούνται στις 25 Μαΐου στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, να μείνουν μακριά από τους λαϊκισμούς και από τον πειρασμό «μιας εξόδου από την Ευρώπη», η οποία ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με «μια έξοδο από την Ιστορία» και τους κάλεσε να ταχθούν μάλλον υπέρ μιας «επίμονης Ευρώπης».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Le Monde», ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους υπενθυμίζει «τη σοβαρή προειδοποίηση του (πρώην προέδρου) Φρανσουά Μιτεράν, στην τελευταία ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «ο εθνικισμός ισοδυναμεί με πόλεμο!» και «αυτήν την θεμελιώδη πραγματικότητα: η Ευρώπη ισοδυναμεί με ειρήνη!».

Ο Φρανσουά Ολάντ κρίνει ωστόσο ότι αυτή η πραγματικότητα «απειλείται» από τις δυνάμεις που επιζητούν να την αφανίσουν εκμεταλλευόμενες την απογοήτευση, στηριζόμενες στην αποθάρρυνση, ανακινώντας τους φόβους την ώρα που στην Γαλλία το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αναδειχθεί στην πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρεται στους ξένους που χαρακτηρίζονται ως οι «αποδιοπομπαίοι τράγοι», στη «θρησκευτική διαμάχη» ή στην εναντίωση των «εθνικών ταυτοτήτων στην ευρωπαϊκή δέσμευση». «Μια έξοδος από την Ευρώπη θα ισοδυναμούσε με μια έξοδο από την Ιστορία» σημειώνει στο άρθρο του ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι η εγκατάλειψη του ευρώ θα ήταν «μια παγίδα, αυτή της εθνικής παρακμής». Ωστόσο ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «απογοητεύει» με «την αδυναμία της» να αντιμετωπίσει την ανεργία ή με τους «θεσμούς και τους περίπλοκους κανόνες της». Όμως είναι θέμα επιλογής, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ «μιας φοβισμένης Ευρώπης ή μιας επίμονης Ευρώπης».

Ο Γάλλος πρόεδρος «αντιπαραθέτει» αυτό το όραμα για την Ευρώπη σε αυτό για μια Ευρώπη «διάλυμα», η οποία στηρίζεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «ένα μινιμαλιστικό, εμπορικό, ΄απολιτίκ΄ όραμα της Ευρώπης, το οποίο βλέπει σε αυτήν μόνον μια αγορά, μόνον έναν νομισματικό χώρο χωρίς διακυβέρνηση». Το τελευταίο, πρόσθεσε, είναι μόνον «ένα άθροισμα κανόνων και καθιστά την Ένωση μια οντότητα χωρίς ψυχή και χωρίς άλλο σχέδιο από αυτό της υποδοχής υποψηφίων που χτυπούν την πόρτα της».

Ο ίδιος ζητά μια Ευρώπη «που δρα εκεί όπου αναμένεται, που αποσαφηνίζει τους τρόπους για την λήψη των αποφάσεων, που ελαφραίνει τις διαδικασίες, που προχωράει πιο γρήγορα με τις χώρες που το θέλουν και επικεντρώνεται στις προκλήσεις που έρχονται». «Αυτή η Ευρώπη είναι εκείνη που ξεκινώντας από την ευρωζώνη ξαναδίνει δύναμη στην οικονομία, θέτει τέλος στην τυφλή λιτότητα, πλαισιώνει τα οικονομικά με την επίβλεψη των τραπεζών, μετατρέπει την μεγάλη αγορά της σε ένα πλεονέκτημα έναντι της παγκοσμιοποίησης και υπερασπίζεται το νόμισμά της κατά των παράλογων κινήσεων», επισημαίνει ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Γαλλία περισσότερο από την πρόοδο της Ευρώπη θέλει την Ευρώπη της προόδου», καταλήγει ο Ολάντ στο άρθρο του.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ