Ομπάμα-Μέρκελ: Εχουν 4 ώρες για να τα πουν

Συνάντηση «βαρέων βαρών» σήμερα – Τι θα τεθεί επί τάπητος

Τέσσερις ώρες θα έχουν σήμερα στην διάθεσή τους Μέρκελ και Ομπάμα για να συζητήσουν για την ουκρανική κρίση, ένα από τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθούν οι συνομιλίες των δύο ηγετών στην Ουάσινγκτον.

Κατά την επίσημη επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στις ΗΠΑ, την πρώτη μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις της NSA, Μέρκελ και Ομπάμα θα συζητήσουν εκτός από το ουκρανικό, και για την ευρωπαϊκή κρίση αλλά και τον «Μεγάλο Αδελφό» των ΗΠΑ που έφερε σε δεινή θέση την κυβέρνηση Ομπάμα. Όπως υποστηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μία «εναία γραμμή» για την ουκρανική κρίση, θέμα που θα κυριαρχήσει κατά τις σημερινές συνομιλίες τους.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ εμφανίζονται πιο αποφασιστικές στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας απ΄ ότι η Ε.Ε, γι΄αυτό και επιδιώκουν να πείσουν τις Βρυξέλλες να συντονιστούν με την Ουάσινγκτον έτσι ώστε να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Κρεμλίνο.

Την ίδια ώρα,η κυβέρνηση του Βερολίνου δείχνει να έχει τις περισσότερες επιφυλάξεις σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Ενδεικτική της εικόνας του «διστακτικού εταίρου» που έχει το Βερολίνο στις ΗΠΑ είναι τα εχθρικά και διόλου κολακευτικά λόγια με τα οποία την υποδέχεται ο ρεπουμπλικάνος Tζον Μακ Κέιν: «Η στάση τους είναι ντροπιαστική» είπε, υποστηρίζοντας πως η γερμανική κυβέρνηση φοβάται να συγκρουστεί με τη Μόσχα εξαιτίας των συμφερόντων των γερμανικών επιχειρήσεων.

«Διοικούνται από τη γερμανική βιομηχανία, ας βάλουν τους γερμανούς βιομηχάνους στο υπουργικό συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο Μακ Κέιν μιλώντας στο Κογκρέσο. Ο γερουσιαστής, που έχει τη φήμη «γερακιού», θα συναντηθεί και εκείνος με την Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως, εν όψει της συνάντησης, το κυρίαρχο είναι ένα «ενιαίο μέτωπο» ΗΠΑ και ΕΕ στις ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία. «Θα συνεχίσουν το στενό συντονισμό τους για τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Ρωσία εξαιτίας της συνεχούς παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς επίσης και την αποτυχία της Μόσχας να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη στις 17 Απριλίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.
Ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και θα απασχολήσουν τη συνάντηση Ομπάμα –Μέρκελ είναι αν και πότε θα επιβληθεί στη Μόσχα ένα τρίτο επίπεδο κυρώσεων που θα αφορά πέραν των ιδιωτών και τις επιχειρήσεις με στόχο να πληγεί η ρωσική οικονομία.

Η Μέρκελ και ο Ομπάμα θα επιχειρήσουν επίσης να ξεπεράσουν και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις διμερείς σχέσεις με την υπόθεση κατασκοπείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ