ΟΟΣΑ: Ύφεση 0,3% το 2014 και ανάπτυξη το 2015 για Ελλάδα

Η ανεργία στην Ελλάδα, η οποία θα διαμορφωθεί στο 27,1% το 2014 και στο 26,7% το 2015, θα αποκλιμακωθεί αργά

Ύφεση 0,3% το 2014 και ανάπτυξη 1,9% το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το ελληνικό ΑΕΠ θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια του 2014, κερδίζοντας επιπλέον δυναμική για το επόμενο έτος, καθώς η ανάκαμψη των παγκόσμιων αγορών και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις.

Ωστόσο, ο Οργανισμός υπογραμμίζει ότι η ανεργία στην Ελλάδα, η οποία θα διαμορφωθεί στο 27,1% το 2014 και στο 26,7% το 2015, θα αποκλιμακωθεί αργά.

Όπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, η σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι πιέσεις του προγράμματος προσαρμογής θα διατηρήσουν τις τιμές και τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα, αν και ο ρυθμός της μείωσης τους θα μετριαστεί.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός εκτιμά πως ο αποπληθωρισμός θα ανέλθει στο 1,1% εφέτος και στο 1% το 2015. Το δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να παραμείνει πλεονασματικό.

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση για να μειωθεί το υψηλό επίπεδο του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να επιτραπεί στους αυτόματους σταθεροποιητές να συμβάλουν στην πορεία εξυγίανσης.

Για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2014 θεωρεί πως θα μειωθεί στο 2,5% και θα υποχωρήσει στο 1,4% το 2015.

«Η πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, για παράδειγμα μέσω της επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης και χαμηλότερων επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια, μπορεί να είναι αναγκαία για την επίτευξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ