Οριακές αλλαγές (και αν) στα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Το πολύ σε μία εβδομάδα η καταβολή της πρώτης δόσης του κοινωνικού μερίσματος, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Χάρης Θεοχάρης. Καμία ανησυχία για την υστέρηση στα έσοδα

της Άννης Καρολίδου

Το πολύ σε μία εβδομάδα από σήμερα θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η πρώτη δόση του κοινωνικού μερίσματος , δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Γ.Γ.  Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μαζί με στελέχη της Γενικής Γραμματείας επισκέπτεται περιφερειακές Διευθύνσεις προκειμένου να ενημερώσει για τη νέα οργανωτική δομή της ΓΓΔΕ.

Σε αυτή τη φάση γίνονται οι τελευταίες διασταυρώσεις προκειμένου το μέρισμα να μη…πάει σε τσέπες που δεν πρέπει. Αφού λοιπόν κλείσουν και οι δύο επόμενες προθεσμίες υποβολής αιτήσεων και ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου, θα εξετασθεί το εάν θα υπάρξουν βελτιώσεις, στα οριακά σημεία των κριτηρίων, δηλαδή στα εισοδηματικά και στα οικογενειακά, και αν, μετά από πολιτική απόφαση, θα «σβήσει η διαφορά μεταξύ 6.000 και 6.500 στο εισόδημα», όπως είπε ο Γενικός.

Τον κ. Θεοχάρη δεν ανησυχεί καθόλου η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, στο πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ προέβλεψε ότι αυτή, μήνα με το μήνα, θα καλυφθεί έτσι που στο τέλος του χρόνου «θα είμαστε μπροστά από τους στόχους». Η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα έσοδα είναι «απολύτως διαχειρίσιμη» και η υστέρηση (αυτά τα περίπου 700 εκατ.ευρω) οφείλεται σε μεγαλύτερες επιστροφές, παρατάσεις στη καταβολή υποχρεώσεων και ένα ποσό 100 εκατ ευρώ, σε στατιστικό λάθος.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή περίοδο της κατάθεσης των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και, τις εκκαθαρίσεις, ο Γενικός δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν τα περυσινά προβλήματα. «Το σύστημα«, είπε, «έχει δεχθεί ήδη 300.000 δηλώσεων και στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να υποβάλλονται και δηλώσεις φυσικών προσώπων. Να θυμήσω ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, δεν είχε ακόμη ανοίξει η εφαρμογή».

Για το θέμα που καίει πολλούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή για τον θεσμοθετημένο πλέον συμψηφισμό του ΦΠΑ, είπε ότι θα μπει σε εφαρμογή από το Σεπτέμβριο και αυτή την περίοδο προετοιμάζεται η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, οι αλλαγές που θαπρέπει να γίνουν σε δηλώσεις και άλλες, εσωτερικές, υπηρεσιακές, διαδικασίες.

Τέλος, ειδικά για την αναδιοργάνωση και αναμόρφωση των Τελωνείων, είπε ότι οι αλλαγές που έχουν γίνει κεντρικά, θα επεκταθούν στο σύνολο της τελωνειακής  δομής. Η αναδιάρθρωση δεν αφορά βασικά συγχωνεύσεις, αλλά την προσαρμογή των αρμοδιοτήτων στις νέες δυνατότητες που δίνει το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΙCISnet.   «Οι τελωνειακοί πρέπει να στραφούν στους ελέγχους και να απαλλαγούν από χαρτούρα   των εισαγωγών και εξαγωγών», τόνισε

Ο κ. Θεοχάρης, σήμερα το μεσημέρι βρίσκονταν στη Λάρισα, σε μία αντίστοιχη ενημερωτική εκδήλωση. Αύριο θα είναι στα Ιωάννινα και μέσα στην εβδομάδα θα μιλήσει σε ανάλογες εκδηλώσεις σε Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ