Παλαιστίνη: Συμφιλιώνονται (ξανά) οι Φατάχ – Χαμάς

«Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί τέλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή», διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ

Τη συμφωνία συμφιλίωσής τους ανακοίνωσαν οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φατάχ και Χαμάς, έπειτα από συνάντηση των στελεχών τους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας τις ερχόμενες εβδομάδες.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο οργανώσεις επιχειρούν τη συμφιλίωση από το 2007 που βίαιη σύγκρουση ανάμεσά τους, οδήγησε στον έλεγχο της Δυτικής Όχθης από τη Φατάχ και τη Λωρίδα της Γάζας από την ισλαμική Χαμάς.

Ήταν το 2011 όταν υπεγράφη συμφωνία συμφιλίωσης, ωστόσο μέχρι πρότινος οι όροι δεν εφαρμόζονταν.

Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, προειδοποίησε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ότι πρέπει να αποφασίσει «αν θέλει ειρήνη και αν ναι, με ποιον».

Όπως είπε ο υπουργός, είναι αδύνατο να υπάρξει ειρήνη και με το Ισραήλ και με τη Χαμάς, την οποία χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση που ζητά την καταστροφή του Ισραήλ. Η υπογραφή συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φατάχ είναι η υπογραφή του τέλους των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή».

 

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ