Παναμάς: Νέος πρόεδρος ο Χουάν Κάρλος Βαρέλα

Προέρχεται από μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του Παναμά και θα αναλάβει μία οικονομία που τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Κάρλος Βαρέλα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών  στον Παναμά καθώς εξασφάλισε σχεδόν το 40% των ψήφων.

Με καταμετρημένο το 80% και πλέον των ψήφων, ο Βαρέλα του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Κόμματος για τον Παναμά, εξασφαλίζει το 39%.

Ο 50χρονος, ο οποίος είναι ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αποστασιοποιήθηκε από τον συντηρητικό πρόεδρο Ρικάρντο Μαρτινέλι, έπειτα από την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εξωτερικών το 2011.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βαρέλα πιστώθηκε την οικονομική επιτυχία του Μαρτινέλι αλλά δεσμεύτηκε για περισσότερη διαφάνεια στην κυβέρνηση.

Προέρχεται από μία από τις πλουσιότερες οικογένειες του Παναμά και θα αναλάβει μία οικονομία που τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει την ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Θα αναλάβει επίσης την επίβλεψη του έργου επέκτασης της Διώρυγας του Παναμά, που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ της χώρας.

«Έρχεται μία κυβέρνηση με ανθρώπινο πρόσωπο, μία αξιοπρεπής κυβέρνηση με μοναδικό σκοπό να υπηρετεί τη χώρα και να μάχεται κατά της ανισότητας», έγραψε ο Βαρέλα στον λογαριασμό του στο Twitter και πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, η πολιτική σε αυτή τη χώρα σταματάει να είναι μπίζνες. Είμαστε εδώ για να υπηρετούμε».

Ο Μαρτινέλι, μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και των σούπερ μάρκετ, έχει στηρίξει την επέκταση της Διώρυγας και άλλων υποδομών που συνέβαλαν στην οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η φήμη του αμαυρώθηκε από κατηγορίες για ευνοιοκρατία.

Στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Βαρέλα, ο οποίος θα ορκιστεί την 1η Ιουλίου, αναφέρθηκε εμμέσως στις κατηγορίες για διαφθορά λέγοντας ότι «δεν θα εξαγοράσει την πολιτική στήριξη».

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο Χοσέ Ντομίνγκο Αρίας, κατέλαβε την δεύτερη θέση με 32%.

Ο πρόεδρος Μαρτινέλι υπήρξε θερμός υποστηρικτής του 50χρονου “Αριας και της συζύγου του Μάρτα Λινάρες, η οποία ήταν υποψήφια αντιπρόεδρος.

Ο πρώην δήμαρχος της Πόλης του Παναμά, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, απέσπασε το 27,7%, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκέντρωσαν λιγότερο από 1% της ψήφου.

Ο Άριας παραδέχτηκε την ήττα του και υποσχέθηκε να ηγηθεί μίας «εποικοδομητικής αντιπολίτευσης», ενώ και ο Ναβάρο παραδέχτηκε την νίκη του Βαρέλα.

Σύμφωνα με τις αρχές, η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 76%.

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές προεδρικές εκλογές ήταν οι πρώτες στις οποίες επιτράπηκε η ψήφος στους κρατούμενους στις φυλακές μόνο όμως για την ανάδειξη του προέδρου. Ωστόσο, πέραν των προεδρικών εκλογών, οι 2,4 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν τα 71 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ