Πάνω από 1.000 μετανάστες διασώθηκαν στις ακτές της Σικελίας

O Iταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, δηλώνει ότι η χώρα δεν μπορεί να «συντηρεί για μεγάλο διάστημα» τη μονάδα θαλάσσιων περιπολιών χωρίς την βοήθεια της ΕΕ

Περίπου 1.149 επίδοξοι μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο 48ωρο, από το ιταλικό ναυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Mare Nostrum» στη νότια Μεσόγειο κοντά στις ακτές της Σικελίας.

Σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής διέσωσαν την Κυριακή 828 ανθρώπους και χθες Δευτέρα 321 -μεταξύ των οποίων 67 γυναίκες και πέντε παιδιά-, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Δύο επίδοξοι μετανάστες, δε, συνελήφθησαν μετά τη διάσωσή τους επειδή αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους, προσθέτει η ανακοίνωση.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Messaggero ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να «συντηρεί για μεγάλο διάστημα» την μονάδα θαλάσσιων περιπολιών χωρίς την βοήθεια της ΕΕ.

Ο Αλφάνο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταφέρει την έδρα της υπηρεσίας ελέγχου εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, της Frontex, από την Πολωνία στην Ιταλία. Ο ίδιος είπε ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στους επίδοξους μετανάστες στους οποίους παραχωρείται άσυλο να εγκαθίστανται σε άλλες χώρες της ΕΕ παρά το να παραμένουν στην Ιταλία.

Η προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα έδωσε εντολή να αρχίσουν οι θαλάσσιες περιπολίες τον Οκτώβριο στον απόηχο δύο μεγάλων ναυαγίων με θύματα επίδοξους μετανάστες -ένα στα ανοικτά της Λαμπεντούζα, του νοτιότερου σημείου της χώρας, και ένα στα χωρικά ύδατα της Μάλτας- στα οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 400 άνθρωποι. Η επιχείρηση στοιχίζει στο ιταλικό δημόσιο εννέα εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Από την 1η Ιανουαρίου, έχουν διασωθεί περίπου 22.000 επίδοξοι μετανάστες χάρη στις θαλάσσιες περιπολίες.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ