Πάνω από 1.200 μετανάστες μεταφέρθηκαν στις ακτές της Ιταλίας

Η καλοκαιρία των ημερών ευνόησε τις αναχωρήσεις από τις ακτές της Λιβύης και οι αφίξεις είναι πολύ πιθανό να συνεχισθούν με αμείωτο ρυθμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού

Από την αρχή του έτους, οι αφίξεις αφρικανών και ασιατών μεταναστών, στις ακτές της Σικελίας και της Καλαβρίας, άγγιξαν τις 21.000 . Την ίδια περίοδο, πέρυσι, δεν είχαν ξεπεράσει τις 2.500.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η καλοκαιρία των ημερών αυτών ευνόησε τις αναχωρήσεις από τις ακτές της Λιβύης και οι αφίξεις είναι πολύ πιθανό να συνεχισθούν με αμείωτο ρυθμό μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της ανθρωπιστικής επιχείρησης Mare Nostrum, στα πλαίσια της οποίας το ιταλικό πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία περισυλλέγουν μετανάστες οι οποίοι επιβαίνουν σε πλεούμενα και σαπιοκάραβα και τους μεταφέρουν σε ιταλικά λιμάνια, σε «Κέντρα Ταυτοποίησης και Απέλασης».

«Η επιχείρηση αυτή κοστίζει 300.000 ευρώ την ημέρα στους ιταλούς φορολογούμενους και μας υποχρεώνει να στηρίζουμε, έμμεσα, τους δουλεμπόρους που μεταφέρουν μετανάστες» , δήλωσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

Την θέση του Σαλβίνι, από την Φόρτσα Ιτάλια, ασπάσθηκε και ο βουλευτής Μαουρίτσιο Γκασπάρι. Η ιταλική κεντροδεξιά, όμως, σε ότι αφορά το κρίσιμο αυτό θέμα είναι διχασμένη: η πρώην υπουργός ισότητας Μάρα Καρφάνια δήλωσε ότι «η διακοπή της επιχείρησης αυτής θα αποτελούσε σοβαρότατο λάθος» . «Η κυβέρνηση-σύμφωνα με την Καρφάνια- θα έπρεπε να επιβάλει στην Ευρώπη νέους κανόνες συνεργασίας, απατώντας, π.χ., να γίνονται άμεσα δεκτοί, οι μετανάστες, σε δομές όλων των χωρών της Ένωσης».

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, τριακόσιοι μετανάστες κατάφεραν να απομακρυνθούν από τα Κέντρα Ταυτοποίησης και Απέλασης του Ποτσάλο και του Κόμιζο, στην Σικελία, όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός όμιλος Μπερλουσόνι, κάνοντας και πάλι λόγο για «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Η Ιταλίδα υπουργός άμυνας, τέλος, Ρομπέρτα Πινότι,του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε από την Ευρώπη να μην αφήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει μόνη της, την αντικειμενικά αυτή ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ