Παραμένει το αδιέξοδο στη διαφωνία υπ. Υγείας-διαγνωστικών κέντρων

Διατηρήθηκε το χάσμα για τον προϋπολογισμό των παρακλινικών εξετάσεων – Καμία συμφωνία για το θέμα του clawback

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των άλλων κλινικοεργαστηριακών παρόχων του ΕΟΠΥΥ. Στο προσκήνιο βρέθηκαν και κατά τη δεύτερη συνάντηση τα θέματα του συρρικνωμένου –κατά τους παρόχους- προϋπολογισμού του Οργανισμού αλλά και του clawback.
 
Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μεσημέρι της Τετάρτης, ωστόσο ουδείς είναι αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, εκπροσωπώντας τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς (πχ μικροβιολόγους, ακτινολόγους κα) επιμένει πως η κλειστή δαπάνη ύψους 328 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ για παρακλινικές εξετάσεις δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και πώς χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 200 εκατ. για τις εξετάσεις.
 
Ακόμη και οι κατευθυντήριες γραμμές που θα «χαράξει» ο ΠΙΣ για τον έλεγχο της συνταγογράφησης εξετάσεων κατόπιν της συμφωνίας του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, δεν θεωρείται από τους παρόχους αποτελεσματικό μέτρο.
 
Καμία συμφωνία δεν επήλθε για το θέμα του clawback (επιστροφή της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού) και της απαίτησης των παρόχων για δικαιότερη κατανομή. Αντιθέτως, οι πάροχοι εμφανίστηκαν διασπασμένοι, με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς να θέλουν την εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων να είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με την εφαμρογή πλαφόν ανά επιχείρηση.
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ