Παρίσι και Βερολίνο χαιρετίζουν την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ

Ένα γερμανικό αεροσκάφος κατευθύνεται προς την Ουκρανία προκειμένου να αναζητήσει τους επτά άνδρες και τους οδηγήσει στο Βερολίνο

H γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε το Σάββατο την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούσαν από τις 25 Απριλίου φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ και επανέλαβε την έκκλησή της για «αποκλιμάκωση της βίας» στην Ουκρανία.

«Χαιρετίζω την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.
«Προτεραιότητα τώρα πρέπει να αποτελεί η αποκλιμάκωση της βίας επί εδάφους, ενώ προετοιμάζονται οι εκλογές της 25ης Μαΐου και η συνταγματική μεταρρύθμιση».

Στη Γερμανία, οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας εξέφρασαν «την ευτυχία και ανακούφισή» τους μετά την απελευθέρωση των παρατηρητών.

«Είμαι ευτυχής και ανακουφισμένος καθώς μπορώ να ανακοινώσω ότι η ομάδα των παρατηρητών του ΟΑΣΕ απελευθερώθηκε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης τύπου με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την υπουργό Άμυνας.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που καταφέραμε να απελευθερώσουμε όλη την ομάδα των παρατηρητών, περιλαμβανομένων των τεσσάρων Ουκρανών» που συνόδευαν τους τέσσερις Γερμανούς, έναν Δανό, έναν Τσέχο και έναν Πολωνό, όταν οι αυτονομιστές τους συνέλαβαν πριν από οκτώ ημέρες.

Η Λάιεν επεσήμανε ότι ένα γερμανικό αεροσκάφος κατευθύνεται προς την Ουκρανία προκειμένου να αναζητήσει τους επτά άνδρες και τους οδηγήσει στο Βερολίνο.

«Εάν όλα πάνε όπως τα έχουμε προβλέψει, αναμένεται να φθάσουν αργά απόψε το βράδυ στο στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου του (Βερολίνου) Τέγκελ» ανέφερε η υπουργός.
Οι ομόλογοί της της Δανίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας κατευθύνονται προς το Βερολίνο «για να υποδεχθούν τους υπηκόους τους και να τους οδηγήσουν στις χώρες τους».
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ