Πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από..γκαράζ!

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ!
Τότε και Σήμερα

Όταν μια επιχείρηση ξεκινάει με χαμηλό προϋπολογισμό και τα κεντρικά γραφεία της είναι… στο γκαράζ ενός σπιτιού τότε την ονομάζουμε “start-up”.

Δείτε παρακάτω τις 13 πιο διάσημες πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από ένα γκαράζ.

Amazon

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 1

Στην αρχή της διαδικτυακής εποχής, το 1994, ο Τζεφ Μπέζος ίδρυσε το δικό του διαδικτυακό βιβλιοπωλείο. Εκείνη την εποχή, το γραφείο του ήταν το γκαράζ του. Σήμερα, το Amazon είναι το μεγαλύτερο διαδικτυακό μαγαζί στον κόσμο.

Apple 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 2 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 3

O Στιβ Τζομπς και ο Στιβ Βόζνιακ συναρμολόγησαν τους πρώτους υπολογιστές τους στο γκαράζ της οικογένειας Τζομπς. Το 2017, η Apple θα ολοκληρώσει την κατασκευή των καινούργιων γραφείων της, μια φουτουριστική, τετραώροφη κατασκευή χωρητικότητας 13.000 υπαλλήλων.

Disney 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 4

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 5

Ο Ρόι και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ δημιούργησαν την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων στο γκαράζ ενός θείου τους. Σήμερα, η Walt Disney Company είναι ο πιο επικερδής όμιλος μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, που χρηματοδοτεί ταινίες και έχει θεματικά πάρκα.

Hewlett-Packard 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 6

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 7

Η εταιρία αρχικά ξεκίνησε ως κατασκευάστρια κάποιου είδους εξοπλισμού σε ένα γκαράζ με αρχικό κεφάλαιο 538 δολάρια. Ένας από τους πρώτους πελάτες της Hewlett-Packard ήταν ο Γουόλτ Ντίσνει. Σήμερα είναι από τις πιο γνωστές εταιρίες εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο.

Google 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 8

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 9

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στον κόσμο ήταν κάποτε ένα ερευνητικό πρόγραμμα δυο αποφοίτων του Στάνφορντ. Σήμερα, η Google εκπροσωπείται σε πολλούς τομείς της επιστημονικής έρευνας και των αναπτυσσόμενων τεχνολογιών, όπως τα μη επανδρωμένα οχήματα,η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και το ασύρματο ίντερνετ.

Harley-Davidson 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 10

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 11

Ο William S. Harley και ο παιδικός του φίλος Arthur Davidson συνήθιζαν τα χρησιμοποιούν για τα πειράματά τους ένα ποδήλατο, προσπαθώντας τα προσαρμόσουν σε αυτό έναν μικρό κινητήρα. Έτσι, τους ήρθε η ιδέα για το πρώτο ποδήλατο με κινητήρα. Τότε, οι δυο νέοι δεν ήξεραν ότι το προϊόν τους πρόκειται να γίνει η πιο χαρακτηριστική μηχανή όλων των εποχών.

The Beatles 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 12

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 13

Οι Quarrymen, το πρώτο ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε από τον Τζον Λένον έκανε πρόβες σε ένα γκαράζ και ζωντανές εμφανίσεις σε μικρές εκδηλώσεις. Λίγο αργότερα, μπήκε στο συγκρότημα και ο Πολ Μακάρτνι. Οι Quarrymen εξελίχθηκαν στους Beatles.

Microsoft 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 14

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 15

Κάποτε, η Microsoft αποτελούνταν από τρεις υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των συνιδρυτών της, Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν. Σήμερα, απασχολεί πάνω από 120.000 υπαλλήλους.

Patagonia 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 16

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 17

O Yvon Chouinard τρελαινόταν για αναρρίχηση από τα 14 του. Η οικογένειά του δεν μπορούσε να του αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι το μικρό αγόρι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το γκαράζ του σπιτιού του, για να φτιάξει μόνος του τον εξοπλισμό. 40 χρόνια αργότερα, η εταιρία με την επωνυμία Patagonia συνεχίζει να παράγει εξοπλισμό υψηλής ποιότητας για τους πελάτες της σε όλον τον κόσμο.

Yankee Candle 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 18

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 19

Ο 14χρονος Michael Kittredge έφτιαξε το πρώτο του αρωματικό κερί με τις λιωμένες κηρομπογιές που του είχαν κάνει δώρο οι γονείς του. Όταν το είδαν οι γείτονές του, εξέφρασαν την επιθυμία τους να αγοράσουν τα κεριά. Σήμερα, η Yankee Candle Company εμπορεύεται αρωματικά κεριά και άλλα αναμνηστικά σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλον τον κόσμο.

Lotus Cars 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 20

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 21

Ο ιδρυτής της Lotus Cars άρχισε να κατασκευάζει τα πρώτα του αγωνιστικά αυτοκίνητα στο γκαράζ των γονιών του. Λίγο αργότερα, η παραγωγή μεταφέρθηκε σε κάποιους παλιούς στάβλους. Μέχρι στιγμής, η ομάδας της Lotus έχει κερδίσει 7 φορές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φόρμουλα Ένα.

Mattel 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 22

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 23

Το 1945, ένα ζευγάρι ίδρυσε μια εταιρεία που κατασκεύαζε κορνίζες για φωτογραφίες. Μερικά χρόνια αργότερα, το ίδιο ζευγάρι κυκλοφόρησε μια κούκλα με το όνομα της κόρης τους, Barbie. Η Barbie έκανε την Mattel μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παιχνιδιών στον κόσμο.

NIKE 13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 24

13 πετυχημένες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από… γκαράζ! - Εικόνα 25

Ένας νεαρός φοιτητής και ο προπονητής του ίδρυσαν μαζί την Blue Ribbon Sports, μια μικρή εταιρία που αρχικά λειτουργούσε ως διανομέας για μια ιαπωνική μάρκα παπουτσιών. Η Blue Ribbon Sports έγινε επίσημα Nike Inc. το 1971.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ