Ποινική ασυλία του ΟΑΕΕ καταγγέλλει ο ΟΕΕΘ

Επιστολή της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης στον υπουργό Εργασίας για την μη απόδοση από τον ΟΑΕΕ της παρακρατηθείσας εισφοράς των ασφαλισμένων υπέρ των άνεργων συναδέλφων τους

Την αντίδρασή της για την μη απόδοση από τον ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ της παρακρατηθείσας εισφοράς των ασφαλισμένων υπέρ των άνεργων συναδέλφων τους εκφράζει η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) με επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση.

Στην επιστολή η Ομοσπονδία κάνει αναφορά στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας  που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή και με την οποία αίρονται οι ποινικές ευθύνες των μελών του δ.σ. του ΟΑΕΕ, τα οποία χρησιμοποίησαν χρήματα που προορίζονταν για στήριξη πτωχευμένων επιχειρηματιών προκειμένου να χορηγήσουν συντάξεις.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κε Υπουργέ,

»Όπως είναι γνωστό, από 1/8/2011, είχε θεσμοθετηθεί μηνιαία εισφορά 10 ευρώ που κατέβαλλαν όλοι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ (Ειδικός Λογαριασμός Ανεργίας) υπέρ των αυτοτελώς και ανεξάρτητων απασχολούμενων που είχαν μείνει άνεργοι.

»Ο ΟΑΕΕ, όμως, ενώ μέχρι τα μέσα του 2013 είχε συγκεντρώσει πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ απέδωσε στον ΟΑΕΔ μόνο το ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ.

»Για το θέμα αυτό, επανειλημμένα η ΓΣΕΒΕΕ όπως και η Ομοσπονδία μας είχαν απευθυνθεί στην Διοίκηση του ΟΑΕΕ και είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για τον λόγο που δεν αποδόθηκαν τα χρήματα  στον ΟΑΕΔ, χωρίς όμως να τους δοθεί καμία απάντηση.

»Η μη απόδοση των χρημάτων, ως όφειλε να πράξει ο ΟΑΕΕ, οδήγησε την Συνομοσπονδία στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου.

»Όπως, όμως, πληροφορηθήκαμε από το δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 10 Απριλίου 2014 η Συνομοσπονδία, την ώρα που η Δικαιοσύνη διερευνά την μηνυτήρια αναφορά για το που πήγαν οι ανωτέρω εισφορές, κατετέθη εκ μέρους σας τροπολογία στην Βουλή, που μάλιστα κατά πληροφορίες ψηφίσθηκε, σύμφωνα με την οποία παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλήψεις της Διοίκησης του ΟΑΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

»Επίσης, η τροπολογία προβλέπει ότι ο ΟΑΕΕ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει χρήματα για τους ανέργους αλλά να τα αποδίδει στον οικείο λογαριασμό μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

»Ακόμη προβλέπει ότι τα μέχρι τώρα παρακρατηθέντα ποσά που έχουν εισπραχθεί, ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ, θα αποδοθούν αναδρομικά στον ανωτέρω λογαριασμό στα επόμενα 15 χρόνια τμηματικά και με δόσεις.

»Στο δελτίο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται και το γεγονός ότι δεν έχει ανοιχθεί ακόμη ο ειδικός λογαριασμός για την επαγγελματική εστία που βαρύνει τους ασφαλισμένους με 5 ευρώ μηνιαίως.

»Κατόπιν των ανωτέρω, θέλουμε να σας μεταφέρουμε την έντονη διαμαρτυρία των μελών μας που ζητούν να πληροφορηθούν γιατί δεν αποδόθηκαν κανονικά από τον ΟΑΕΕ τα χρήματα στον ΟΑΕΔ καθώς και τον λόγο που επέβαλλε την ψήφιση της ανωτέρω τροπολογίας.

»Δεν είναι δυνατόν, κε Υπουργέ, να μην εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος που προβλέπει ότι οι παρακρατούμενες εισφορές πηγαίνουν στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ για την ανακούφιση των ανέργων συναδέλφων μας που έχουν μείνει κυριολεκτικά, λόγω της κρίσης, στον δρόμο και στερούνται ακόμη και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

»Η τροπολογία, κε Υπουργέ, εισάγει μια εντελώς άδικη και προκλητική για τους ασφαλισμένους ρύθμιση και ως εκ τούτου θέλουμε να πιστεύουμε ότι το όλο θέμα θα επανεξετασθεί εκ μέρους σας ώστε τα παρακρατηθέντα ποσά, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να κατατεθούν από τον ΟΑΕΕ στον ΟΑΕΔ.

»Είναι μια σωστή και δίκαιη λύση που αποκαθιστά και από ηθικής, μάλιστα, πλευράς τους άνεργους επιχειρηματίες γι’ αυτό και περιμένουμε ότι σύντομα θα έχουμε εκ μέρους σας την σωστή απάντηση για να κλείσει το όλο θέμα που, όπως είπαμε, προκαλεί την έντονη διαμαρτυρία των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ που θεωρούν ότι κάθε καθυστέρηση συνιστά και παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου, αφού τα χρήματα που εισπράττονται δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο θεσμοθετήθηκε η εισφορά.

»Περιμένουμε τις ενέργειές σας για την αποκατάσταση του θέματος».

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ