Προεδρικές κάλπες στη Λιθουανία: Ισχυρό προβάδισμα της απερχόμενης προέδρου

Η Γκριμπαουσκάιτε έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις, ο οποίος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με το 14,2 % των προτιμήσεων των ψηφοφόρων

Η απερχόμενη πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προηγείται με το 45 % των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 40% των ψηφοδελτίων κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε η εθνική εκλογική επιτροπή.

Η Γκριμπαουσκάιτε έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της, σοσιαλδημοκράτη Ζιγκμάντας Μπαλτσούτις, ο οποίος καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με το 14,2 % των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν οριστικά, θα υπάρξει δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ενώ στη Λιθουανία αυξάνεται η ανησυχία σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας και την εντεινόμενη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορα με αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Η πρόεδρος Γκριμπαουσκάιτε φρόντισε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως την πολιτικό που είναι σε θέση να υπερασπιστεί καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τη Λιθουανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Κεστούτις Τζίρνιους αναλυτής στο πανεπιστήμιο του Βίλνιους. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η Γκριμπαουσκάιτε «δεν μάσησε τα λόγια της» δηλώνοντας ότι είναι « έτοιμη να υπερασπιστεί τη χώρα εάν η εθνική ασφάλεια το απαιτήσει» ανέφερε ο ίδιος αναλυτής.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ