Ρωσία: Μειώνουμε την παροχή φυσικού αερίου, αν δεν προπληρώσει η Ουκρανία

Η Ουκρανία ενδέχεται να μην μπορέσει να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών

Η Gazprom, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου, θα μειώσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία τον Ιούνιο αν δεν λάβει καμία προπληρωμή τον Μάιο, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ από τη Βαρσοβία.

Εξάλλου, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι η Ουκρανία ενδέχεται να μην μπορέσει να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών για τη μεταφορά του μέσω του ουκρανικού εδάφους στις ευρωπαϊκές χώρες τη χειμερινή περίοδο.

«Έως την 31η Μαΐου θα είναι δυνατόν να αποπληρωθούν οι παραδόσεις. Αν το τιμολόγιο για τον Ιούνιο δεν πληρωθεί πριν από την 31η Μαΐου, η Gazprom θα έχει το δικαίωμα να μειώσει τις παραδόσεις της φυσικού αερίου για την Ουκρανία ή να διατηρήσει τις παραδόσεις της σε ένα επίπεδο που θα έχει ρυθμιστεί πριν από την 31η Μαΐου», σημείωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Γιούρι Προντάν και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ στην πολωνική πρωτεύουσα.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία έδειξε ο Έτινγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα με δύο προσεχείς τριμερείς συναντήσεις, μια στα μέσα Μαΐου και μια άλλη στα τέλη Μαΐου» έχει οριστεί για να αποφευχθούν οι διακοπές παροχής φυσικού αερίου.

Αυτό έχει στόχο «να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τα τέλη του Μαΐου ώστε τους (θερινούς) μήνες, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, να μπορέσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε για την αποθήκευση φυσικού αερίου», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι διατεθειμένες να κάνουν ο,τιδήποτε μπορούν για να διασφαλίσουν τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε ο Έτινγκερ.

«Κατέστη σαφές ότι η Gazprom όπως και η Ukrtransgaz και η Naftogaz επιθυμούν να κάνουν τα πάντα για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στις παραδόσεις στις αγορές των χωρών μελών της ΕΕ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν απολύτως κάτι τέτοιο» και ότι η Ουκρανία δεν έχει ρυθμίσει τις ρωσικές παραδόσεις φυσικού αερίου για τους τρεις τελευταίους μήνες.

Τέλος, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν διαβεβαίωσε από την πλευρά του όσον αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ότι η χώρα του θα σεβαστεί «όλες τις συμφωνίες».
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ