Από τη «σουπερμαντολίνη» του Κώστα Βουτσά στα placebo και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων

Από τη «σουπερμαντολίνη» του Κώστα Βουτσά στα placebo και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων
Χιούμορ

Κάποιος που πάσχει από πονοκέφαλο παίρνει ένα χάπι για να του απαλύνει τα συμπτώματα. Λίγο αργότερα ο πονοκέφαλος υποχωρεί αλλά ο ασθενής μαθαίνει πως το χάπι δεν είχε τίποτα μέσα παρά μόνο κιμωλία.

Πρόκειται για το φαινόμενο πλασέμπο, κατά το οποίο ο ασθενής λαμβάνει κάποια ουσία και νοιώθει ότι θεραπεύεται αλλά στην πραγματικότητα η ουσία αυτή δεν έχει θεραπευτική ιδιότητα.

Από τη «σουπερμαντολίνη» του Κώστα Βουτσά στα placebo και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων

Η ονομασία προέρχεται από την λατινική λέξη “placebo” που σημαίνει «θα ευχαριστήσω».

Πρόκειται για μέθοδο που άρχισε να εφαρμόζεται την δεκαετία του 1920 στην Αμερική.

Τα πλασέμπο είναι, ουσιαστικά, ψεύτικα φάρμακα  που χορηγούνται σαν να είναι αληθινά.

Συνήθως χρησιμοποιούνται για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς, προκειμένου να ελέγξουν τις επιπτώσεις κάποιου νέου φαρμάκου στον οργανισμό.

Για παράδειγμα, ερευνητές δίνουν νέο φάρμακο ή πλασέμπο σε δύο ομάδες ασθενών με συγκεκριμένη ασθένεια. Η μία ομάδα παίρνει το πραγματικό φάρμακο και η άλλη το πλασέμπο. Κανείς από τους ασθενείς δεν γνωρίζει εάν έλαβε αληθινό φάρμακο ή ψεύτικο.

Έπειτα, οι ερευνητές συγκρίνουν την επίδραση των δύο σκευασμάτων στους ασθενείς και βγάζουν συμπέρασμα για την αποτελεσματικότητά τους. Εάν και οι δύο ομάδες παρουσιάσουν τα ίδια αποτελέσματα τότε το φάρμακο δεν έχει αξία.

Από τη «σουπερμαντολίνη» του Κώστα Βουτσά στα placebo και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων - Εικόνα 2

Τις περισσότερες φορές έχει παρατηρηθεί πως τα πλασέμπο έχουν θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς καθώς πιστεύουν ότι βοηθούνται και ο οργανισμός τους παράγει χημικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε το ίδιο το φάρμακο.

Αυτό οφείλεται στην προσδοκία που έχει ο ασθενής. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει πως οργανισμοί που έλαβαν πλασέμπο παρήγαγαν ενδορφίνες λόγω της ουσίας αυτής. Βέβαια, τα πλασέμπο μπορούν να προκαλέσουν και αρνητικά συμπτώματα.

Επιστήμονες λένε πως το φαινόμενο ενισχύεται θετικά όταν τα χάπια είναι ροζ σε χρώμα και όταν ιατρός που τα χορηγεί εμπνέει εμπιστοσύνη.

Σχετική είναι και η ελληνική ταινία με τον Κώστα Βουτσά που παίρνει τη σουπερμαντολίνη και γίνεται ατρόμητος, μέχρι που ανακαλύπτει ότι του έδιναν ασπιρίνη.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο 50 Επιστημονικές Θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα, από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ