Στα πρόθυρα του λιμού βρίσκεται το Ν. Σουδάν

Το Σουδάν και η ΕΕ χαιρετίζουν την ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη στο Νότιο Σουδάν – Δεν έχουν αναφερθεί συγκρούσεις μέχρι στιγμής

Το Νότιο Σουδάν, το οποίο μαστίζεται εδώ και σχεδόν πέντε μήνες από έναν εμφύλιο πόλεμο, βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η έλλειψη ασφάλειας όσον αφορά την διατροφή πλήττει ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο ποσοστό του πληθυσμού που αγγίζει το ένα τρίτο των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων του Νοτίου Σουδάν, προειδοποίησε ο FAO.

Υπάρχει «υψηλός κίνδυνος να ξεσπάσει πείνα τους ερχόμενους μήνες» σε «ορισμένες περιοχές της χώρας», υπογραμμίζει επίσης ο FAO, στηριζόμενος σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο και αυτόν τον μήνα στην χώρα.

Ο πρόεδρος της χώρας Σάλβα Κιρ και ο πρώην αντιπρόεδρός του Ρικ Μάκαρ, οι δυνάμεις των οποίων συγκρούονται από τα μέσα Δεκεμβρίου στο Νότιο Σουδάν, υπέγραψαν την Παρασκευή μια συμφωνία με την οποία δεσμεύονται για την παύση των εχθροπραξιών. Οι Κιρ και Μάκαρ συμφώνησαν ότι όλες οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν εντός 24 ωρών στην χώρα, έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες σύγκρουσης, κατά την οποία διαπράχθηκαν πολλές ωμότητες.

Ωστόσο υπεύθυνος του FAO στο Νότιο Σουδάν υπογράμμισε ότι «έχουν στενέψει τα περιθώρια για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μια τρομερή κρίση να μετατραπεί σε μια καταστροφή» και προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα «ανησυχητική» στις περιοχές που έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της σύγκρουσης.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (PAM) ανακοίνωσε ότι έπειτα από την έκθεση του FAO θα αυξήσει την βοήθειά του ώστε να μπορεί να προσφέρει τρόφιμα σε 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους στην χώρα φέτος.

Ο λιμός «μπορεί ακόμη να αποφευχθεί αλλά είναι απαραίτητο να επιτραπεί στις υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια σε τρόφιμα να φτάσουν τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που χρήζουν βοήθειας προτού να είναι πολύ αργά», δήλωσε παράλληλα ο Μάικ Σάκετ, διευθυντής του PAM για την χώρα.

Η υπηρεσία αυτή μπορεί προς το παρόν να προσφέρει βοήθεια σε 700.000 ανθρώπους, αλλά χρειάζεται άλλα 190 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την βοήθεια.

Τώρα όσον αφορά τον FAO, αυτός έχει, σύμφωνα με τον ίδιο, λάβει μέχρι στιγμής μόνον το 54%, δηλαδή 77 εκατομμύρια δολάρια, από το ποσό που έχει ζητήσει για να μπορεί να προσφέρει βοήθεια.

Εξάλλου και η UNICEF προειδοποίησε πρόσφατα ότι υπάρχει κίνδυνος έως και 50.000 παιδιά να πεθάνουν τους προσεχείς μήνες αν δεν αναληφθεί άμεσα δράση.

Από την σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν, η οποία ξέσπασε στις 15 Δεκεμβρίου, έχουν χάσει την ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 900.000.

Την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του γειτονικού του Νοτίου Σουδάν χαιρέτισε το Σάββατο το Σουδάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Χαρτούμ εξέφρασε παράλληλα σε ανακοίνωσή του την υποστήριξή του σε αυτήν την συμφωνία, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Suna. Η συμφωνία αυτή είναι σημαντική όχι μόνον για το Σουδάν, αλλά και για την περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Χαρτούμ Αμπουμπάκρ αλ Σιντίκ.

Παράλληλα και η ΕΕ χαιρέτισε την συμφωνία αυτή που επετεύχθη μεταξύ του Κιρ και του Μάκαρ, λέγοντας ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την ειρήνη αν εφαρμοστεί αμέσως.
Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό προχώρημα «αν τεθεί γρήγορα σε εφαρμογή», σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Το Νότιο Σουδάν αγωνίζεται ενάντια στον χρόνο» καθώς «μια ανθρωπιστική καταστροφή το απειλεί», πρόσθεσε η Άστον, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ καλεί γι’αυτόν τον λόγο τους δύο ηγέτες να «διατάξουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές ομάδες να απέχουν από οποιαδήποτε εχθρική δράση».

Οι Ευρωπαίοι αναμένουν επίσης «την ταχεία επανάληψη των συνομιλιών για τον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας», κατέληξε η Κάθριν Άστον στην ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία για έναν τερματισμό των εχθροπραξιών στο Νότιο Σουδάν δείχνει προς το παρόν να τηρείται, καθώς δεν υπάρχουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού της χώρας, πληροφορίες για νέες συγκρούσεις το Σάββατο.

Ο Φίλιπ Άγκερ, εκπρόσωπος του στρατού, δήλωσε τηλεφωνικώς από την Τζούμπα στο Γερμανικό Πρακτορείο, ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για μάχες, αν και, όπως προειδοποίησε, ο στρατός αναμένει ακόμη να λάβει το κείμενο της συμφωνίας και να ενημερωθεί για την «ώρα μηδέν», δηλαδή την ώρα από την οποία θα αρχίσει να ισχύει η παύση των εχθροπραξιών.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ