Σταϊκούρας: Ρεαλιστικοί οι στόχοι για υψηλά πλεονάσματα

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ απέκλεισε το ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες η χώρα να βγει ξανά για δανεισμό στις αγορές με στόχο 3 – 6 δισ. ευρώ

Φιλόδοξους αλλά ρεαλιστικούς χαρακτήρισε τους στόχους του νέου Μεσοπροθέσμου 2015 – 2018 για την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες η χώρα να βγει ξανά για δανεισμό στις αγορές με στόχο 3 – 6 δισ. ευρώ και με επιτόκιο ίδιο ή καλύτερο από εκείνο του πενταετούς ομολόγου.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της οικονομίας είναι καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς το δημόσιο θα εισπράξει 5 δισ. από επαναγορά προνομιούχων μετοχών των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών.

Όπως ανέφερε, ήδη έχουν επαναγορασθεί μετοχές 1,8 δισ. ευρώ από δύο τράπεζες. Σημείωσε ακόμη ότι το δημόσιο άντλησε 3 δις ευρώ από το πενταετές ομόλογο και μπορεί να αντλήσει άλλα 4,5 δισ. από το πρόγραμμα σύναψης βραχυχρόνιων πράξεων διαχείρισης της ταμειακής ρευστότητας.

Για το δημοσιονομικό κενό ύψους 900 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,9 δισ. ευρώ το 2016 που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο ο Χρ. Σταϊκούρας απάντησε ότι θα έχει εξαλειφθεί σωρευτικά έως το 2018.

Για τα υψηλά πλεονάσματα που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο επεσήμανε ότι την περίοδο 1995 – 2007 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 3,7%, ενώ το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ανάπτυξη 2,8%. «Δεν υπάρχει υπεραισιοδοξία αλλά αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας και ρεαλισμός ως προς τα μεγέθη», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της κυβέρνησης έχουν επιβεβαιωθεί.

Για την ανεργία, την οποία το μεσοπρόθεσμο προβλέπει ότι θα μειωθεί 10% έως το 2018 ο Χρ. Σταϊκούρας είπε ότι «θεωρούμε ρεαλιστική» αυτή την μείωση. Επανέλαβε ότι δεν περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο νέα μέτρα, αλλά «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» στο ασφαλιστικό και «εξορθολογισμός» δαπανών στα νομικά πρόσωπα του δημοσίου.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ