Στουρνάρας: Δύο εμπόδια για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί μετά από μια περίοδο τεσσάρων ετών επίπονων προσπαθειών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

Οι δύο κύριες αιτίες της κρίσης, τα δίδυμα ελλείμμα, τα πλέον έχουν εξαλειφθεί τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην ετήσια Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ, στο Παρίσι.

Όπως τόνισε, «η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί μετά από μια περίοδο τεσσάρων ετών επίπονων προσπαθειών για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Αν και οι δημοσιονομικές προσπάθειες και οι διαρθρωτικές αλλαγές συνεχίζονται, μπορούμε  να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η προσαρμογή επετεύχθη με τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό κόστος, με αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων κατά περίπου 30%» υπογράμμισε.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι «η Ελλάδα, ήδη, αργά και προσεκτικά επιστρέφει στις αγορές, είτε για τη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, είτε για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, είτε μέσω μεγάλων επιχειρήσεων».

«Η χώρα στηριζόμενη στα επιτεύγματα των τελευταίων τεσσάρων ετών χαράσσει τώρα την αναπτυξιακή στρατηγική της. Αυτή η στρατηγική από πλευράς ζήτησης στηρίζεται στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, στην ισορροπία στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στη μικρότερη κατανάλωση – δημόσια και ιδιωτική- στις μεγαλύτερες επενδύσεις και τις καθαρές εξαγωγές. Από την πλευρά της προσφοράς, πρέπει να μετατοπιστούν πόροι από μη εμπορεύσιμους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών σε εμπορεύσιμους κλάδους: τουρισμό, πρωτογενή τομέα, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ενέργεια, logistics, φαρμακευτική βιομηχανία, βιομηχανία μετάλλων και δομικών υλικών, ναυτιλία, μεταφορές, τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.  Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συνεχίζονται απαρέγκλιτα κάνουν την οικονομία πιο ευέλικτη και διευκολύνουν τη μετατόπιση των πόρων από μη εμπορεύσιμους κλάδους σε εμπορεύσιμους» σημείωσε.

Δύο εμπόδια
 
Σύμφωνα με τον υπουργό, «η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο αντιμετωπίζει δύο εμπόδια: Το πρώτο είναι η έλλειψη ρευστότητας, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι εξαγωγές στην Ελλάδα δεν αυξάνονται γρήγορα. Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες δεν έχουν εξαγωγικές πιστώσεις λόγω της κρίσης και έτσι έχουν μείνει πίσω στις εξαγωγές».
 
«Οι πρόσφατες θετικές οικονομικές εξελίξεις και οι μερική πρόσβαση στις αγορές δεν λύνει το πρόβλημα χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων,  κυρίως από το εξωτερικό με τη μορφή επενδύσεων, παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού προτύπου. Η ρευστότητα στις ΜμΕ και ιδιαιτέρως σημαντική. Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη τόσο των, ήδη, υπαρχουσών επιχειρήσεων, αλλά και των startups από νέους επιχειρηματίες, σε τομείς της  σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και παραδοσιακούς, της ελληνικής οικονομίας» τόνισε.

Ο υπουργός κατά την ομιλία του σημείωσε ότι «πέρα από την ανάληψη δράσης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ προσδοκούμε τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ο Οργανισμός για την Ανάπτυξη (IfG) έχει τη μορφή ενός Ταμείου-ομπρέλα, που λειτουργεί κάτω από αυστηρά εμπορικά κριτήρια ιδιωτικού τομέα, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση έργων υποδομών».

«Θα προσέδιδε μεγάλη ευελιξία η συμμετοχών νέων μελών και η δημιουργία  άλλων ταμείων υπό την ομπρέλα του, για τη χρηματοδότηση έργων υψηλών προδιαγραφών σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Το αναπτυξιακό ταμείο έχει υπογράψει συμφωνίες με την γερμανική KfW και την ΕΤΕπ» υπογράμμισε.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το δεύτερο εμπόδιο είναι το ύψος του ελλείμματος, που είναι κληροδότημα του παρελθόντος. Τα δύο αίτια τους χρέους, που είναι τα δίδυμα ελλείμματα έχουν αντιμετωπιστεί. Το παρελθόν, όμως, μένει».
 
Όπως τόνισε επίσης, «η προσπάθεια ανάκαμψης θα διευκολυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν οι αγορές θεωρούσαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». Επανέλαβε ότι το Eurogroup, τη Δευτέρα, επαναβεβαίωσε τους σαφείς όρους την προηγούμενης απόφαση. Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει μετά την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και τα stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ.
 
 

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ