Στους εννέα οι νεκροί από την φονική χιονοστιβάδα στο Έβερεστ

Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων – Στους πέντε οι διασωθέντες – Τρεις οδηγοί έχουν τραυματιστεί και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση

Τουλάχιστον εννέα οδηγοί σέρπα σκοτώθηκαν στο Έβερεστ από μια χιονοστιβάδα, ενώ πέντε ακόμη διασώθηκαν σε ένα δυστύχημα που σημειώθηκε στην έναρξη της ορειβατικής περιόδου, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ.

Η χιονοστιβάδα έπεσε στο πιο δημοφιλές μονοπάτι προς την κορυφή του Έβερεστ. Τρεις ακόμη νεπαλέζοι οδηγοί έχουν τραυματιστεί και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και αγνοούμενοι, δήλωσε ο Τιλάκ Ραμ Παντέι, υπεύθυνος της υπηρεσίας ορειβασίας του υπουργείου.

Η χιονοστιβάδα χτύπησε τους οδηγούς σέρπα μεταξύ της κεντρικής κατασκήνωσης και της κατασκήνωσης 1 νωρίς σήμερα το πρωί, πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Χόουλεϊ, ειδική στις αναρριχήσεις στο Νεπάλ, αυτή είναι το πιο θανατηφόρο δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην ιστορία του Έβερεστ.

Ο Μαντχουσουντάν Μπουρλακότι, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Τουρισμού, δήλωσε ότι ελικόπτερα και σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο σημείο του δυστυχήματος.

Περισσότεροι από 4.000 ορειβάτες έχουν ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, μετά την κατάκτησή της το 1953 από τον νεοζηλανδό σερ Έντμουντ Χίλαρι και τον σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, ενώ περισσότεροι από 400 έχουν χάσει τη ζωή τους στο βουνό.

Το 1996, οκτώ ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους σε μια χιονοθύελλα, ενώ συνολικά εκείνο το έτος σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι προκαλώντας επικρίσεις για την εμπορευματοποίηση της αναρρίχησης στο βουνό αυτό.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες εξαιτίας του αριθμού των αναρριχητών στο Έβερεστ. Εξάλλου φέτος η κυβέρνηση του Νεπάλ μείωσε σημαντικά το κόστος της αναρρίχησης, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για το ενδεχόμενο συγκέντρωσης πολλών ορειβατών στην περιοχή.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ