Συρία: Αεροπορική επίθεση σε τουρκικά φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας

Κοντά στο Χαλέπι – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες – Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές όπου εμποδίζεται η διανομή βοήθειας και ακόμη 240.000 ζουν σε κατάσταση πολιορκίας

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν την Πέμπτη κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, όταν δύο φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια που είχε αποστείλει στη χώρα τουρκική οργάνωση έγιναν στόχος αεροπορικής επίθεσης από τον συριακό στρατό, όπως ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

«Ένας Σύρος πολίτης» σκοτώθηκε, ενώ δύο ακόμη τραυματίστηκαν από την επίθεση, επεσήμανε το τουρκικό Ίδρυμα για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (IHH), το οποίο πρόσκειται στην τουρκική κυβέρνηση.

Τα φορτηγά, τα οποία μετέφεραν αλεύρι και κλινοσκεπάσματα, επλήγησαν από αεροπορική επιδρομή την οποία εξαπέλυσε ο συριακός στρατός εναντίον συνοικίας του Χαλεπίου, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Στο μεταξύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, αγανακτισμένος από τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, διερωτήθηκε εάν θα πρέπει να σκοτωθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι και να καταρρεύσουν οι γειτονικές χώρες υπό το βάρος των Σύρων προσφύγων προτού αναλάβει η διεθνής κοινότητα δράση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Τζον Τζινγκ, διευθυντής επιχειρήσεων της Γραφείου για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), επεσήμανε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία επιδεινώνεται με σχεδόν 2,8 εκατομμύρια πρόσφυγες να έχουν καταφύγει στις γειτονικές χώρες και 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας.

Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε περιοχές όπου εμποδίζεται η διανομή βοήθειας και ακόμη 240.000 ζουν σε κατάσταση πολιορκίας, σημείωσε ο κ. Τζινγκ.

Όπως κατήγγειλε ο αξιωματούχος, η συριακή κυβέρνηση κατέσχεσε ιατρική βοήθεια που προοριζόταν για τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Η συριακή κυβέρνηση «είτε δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των ιατρικών εφοδίων που πρέπει να διανεμηθούν είτε αξιωματούχοι της απομακρύνουν τον ιατρικό εξοπλισμό από τις οχηματοπομπές», εξήγησε ο κ. Τζινγκ.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ