Ταϊλάνδη: Καθαίρεση της πρωθυπουργού με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου

«Οι δικαστές αποφάσισαν ομοφώνως ότι η Γινγκλάκ καταχράσθηκε την εξουσία που απορρέει από τη θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε ο δικαστής

Η πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα καθαιρέθηκε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο την έκρινε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας, εντείνοντας την κρίση στην οποία είναι βυθισμένη η χώρα.

«Η Γινγκλάκ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού» ασχολούμενη με τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, δήλωσε ο δικαστής κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης της απόφασης που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Οι δικαστές αποφάσισαν ομοφώνως ότι η Γινγκλάκ καταχράσθηκε την εξουσία που απορρέει από τη θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε ο δικαστής.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αφορά και εννέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ανάμεσά τους τον υπουργό Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Γινγκλάκ παραβίασε το σύνταγμα και καταχράσθηκε την εξουσία της όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2011 στην υπόθεση της καθαίρεσης του επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε να απελευθερωθεί θέση για έναν συγγενή της.

«Η κατηγορούμενη ενήργησε προς δικό της όφελος…η μετάθεση δεν έγινε προς το συμφέρον της χώρας», αναφέρεται στη σημερινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση ανοίγει μία νέα σελίδα αβεβαιότητας στην Ταϊλάνδη, απουσία κοινοβουλίου (διαλύθηκε τον Δεκέμβριο του 2013), το οποίο θα διόριζε νέο πρωθυπουργό.

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση της Γινγκλάκ Σιναουάτρα εδώ και έξι μήνες και ελπίζουν ότι μπορέσουν να προσφύγουν στη Γερουσία για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του το κίνημα των Κόκκινων Πουκάμισων, υποστηρικτών του αυτοεξόριστου Θακσίν, υποσχέθηκε ότι θα κατεβεί στους δρόμους σε περίπτωση νέου «δικαστικού πραξικοπήματος», δημιιουργώντας φόβους για νέο κύμα βίας στη χώρα.
Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ