Στο δημοσιονομικό κομμάτι η Κύπρος τα πηγαίνει πολύ καλά και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των δανειστών
Χωρίς ουσιαστικά εμπόδια βαδίζει για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης η Κύπρος, καθώς με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει σε τεχνοκρατικό και πολιτικό επίπεδο θετική αναμένεται ότι θα είναι η τέταρτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος.
Την Τετάρτη αναμένεται η κυβέρνηση να έχει στα χέρια της το προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να υπάρχουν ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις. Η μελέτη και η τελική διαπραγμάτευση του επικαιροποιημένου μνημονίου θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτό που διαφαίνεται από τις διαπραγματεύσεις και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι πως στο δημοσιονομικό κομμάτι η Κύπρος τα πηγαίνει πολύ καλά και έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των δανειστών. Τα δημοσιονομικά μαξιλαράκια που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση δίνουν την άνεση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κύπρος να έχει θετική αξιολόγηση από την Τρόικα για τέταρτη συνεχόμενη φορά και, το κυριότερο, δεν χρειάζεται η λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων.
Στο χρηματοοικονομικό κομμάτι, οι δανειστές φαίνεται να εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση για επίσπευση της νομοθετικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Τρόικα και κυβέρνηση συμφωνούν ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφιστεί η νομοθεσία για το νέο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και αναμένεται να δοθεί τεχνοκρατική βοήθεια από τους πιστωτές.
Επιθυμία των δανειστών είναι όπως όλα τα νομοθετήματα που αφορούν την αφερεγγυότητα να εγκριθούν ταυτόχρονα, ώστε να υπάρξει συνολική ρύθμιση. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, το μήνυμα που έχουν δώσει οι πιστωτές είναι ότι οι ίδιες οι τράπεζες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την είσπραξη των δανείων τους, «κυνηγώντας» όσους χρωστούν.
Οι επικεφαλής της τρόικας, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, δεν έκρυψαν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά το πολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα για νομοθετική ρύθμιση της πρώτης κατοικίας, επειδή το κλίμα ενθαρρύνει αύξηση των στρατηγικών χρεοκοπιών.
Οι πιστωτές εξέφρασαν την άποψη στις κυπριακές αρχές ότι οι προσδοκίες για νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν το ενδεχόμενο περισσότεροι χρεώστες να σταματήσουν την καταβολή δόσεων με την ελπίδα μείωσης των χρεών τους.
Λόγω του ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η τρόικα θέτει επί τάπητος την ανάγκη προώθησης ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στις τράπεζες να μετριάσουν το φαινόμενο των στρατηγικών χρεοκοπιών. Οι πιστωτές δεν θέλουν να επηρεαστεί περαιτέρω η κεφαλαιακή επάρκεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και να δημιουργηθούν νέες τρύπες από τη συμπεριφορά δανειοληπτών.
Θεωρούν απαραίτητη την προώθηση νόμου που θα επισπεύδει τις εκποιήσεις ακινήτων, όπου στην περίπτωση επιχειρήσεων η εκποίηση θα μπορεί να γίνει εντός 18 μηνών και στην περίπτωση νοικοκυριών εντός δυόμισι ετών. Ο αρχικός στόχος προώθησης της σχετικής νομοθεσίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 έχει μετακινηθεί για τα μέσα του έτους, και από τις συζητήσεις αυτής της βδομάδας θα εξαρτηθεί εάν ή όχι θα δοθεί περαιτέρω παράταση.
Για το θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας, η τρόικα φαίνεται ότι κατανοεί τις θέσεις της κυβέρνησης και την εμπλοκή του πυλώνα ιδιωτικής ασφάλισης πέρα από τον δημόσιο και είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν περαιτέρω. Δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα ως προς τα χρονοδιαγράμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις και στο ίδιο πλαίσιο φαίνεται ότι κινείται η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Πηγή: voria.gr
To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.