-

Θωρακίζονται οι ηλεκτρονικές υποδομές του ΓΛΚ

Η τρόικα ζήτησε από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να αναπτύξει εναλλακτικές υποδομές (disaster recovery site) που θα μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το ΓΛΚ

Σε προληπτική θωράκιση των ηλεκτρονικών υποδομών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έναντι τρομοκρατικού χτυπήματος προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών λίγες ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση έξω από τα γραφεία της Τραπέζης της Ελλάδος στην οδό Αμερικής.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων» η τρόικα ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναπτύξει εναλλακτικές υποδομές (disaster recovery site) που θα μπορούν να υποστηρίξουν πλήρως το Γενικό Λογιστήριο σε περίπτωση που τα βασικά του συστήματα υποστούν μερική ή ολική καταστροφή από τρομοκρατικό κτύπημα.

Στόχος του disaster recovery site θα είναι η γρήγορη ανάκαμψη λειτουργίας κρίσιμων επιχειρησιακών λειτουργιών των διευθύνσεων του ΓΛΚ σε περίπτωση καταστροφών. Για τον λόγο αυτόν θα δημιουργηθούν βασικές εναλλακτικές κεντρικές υποδομές, αλλά και εναλλακτικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα τα οποία θα διασφαλίσουν ότι ακόμη και κάτω από το χειρότερο σενάριο η καρδιά των οικονομικών υπηρεσιών του κράτους θα κτυπά κανονικά.

Σημειώνεται ότι μέσα από την ηλεκτρονική υποδομή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περνούν η μισθοδοσία και οι συντάξεις του Δημοσίου, η εκτέλεση του προϋπολογισμού (έσοδα – δαπάνες), ο δημοσιονομικός έλεγχος, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι υποχρεώσεις των φορέων Γενικής Κυβέρνησης και ΔΕΚΟ, οι λογαριασμοί του Δημοσίου, οι εγγυήσεις του Δημοσίου κ.λ.π..

Η ύπαρξη εναλλακτικής υποδομής θα μπορεί να προφυλάξει το ΓΛΚ και από επιθέσεις «χάκερ». Άλλωστε ήδη έχει υπάρξει αντίστοιχο συμβάν τον Οκτώβριο 2012, όταν η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής δέχθηκε «κυβερνοεπίθεση» από την ομάδα Anonymous. Σε εκείνη την επίθεση οι χάκερ πέτυχαν να υπεξαιρέσουν στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού, τα οποία διέρρευσαν εν συνεχεία στο διαδίκτυο.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ