Τι αλλάζει στο Δημόσιο – Οι επτά νέες ρυθμίσεις

Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας – Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων – Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων – Επεκτείνεται ο έλεγχος των πειθαρχικών – Συνεχίζεται η καταγραφή και αξιολόγηση των ΝΠΙΔ – Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα – Μείωση γραφειοκρατίας

Επτά αλλαγές που θα εφαρμοστούν άμεσα στο δημόσιο και έχουν στόχο την πλήρη αναμόρφωσή του, σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πρόκειται για την ατζέντα που έθεσε στην τρόικα ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος». 

Οι επτά νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο και αναμένεται να ψηφιστούν έως το τέλος του 2014 ώστε άμεσα να ισχύσουν άμεσα είναι οι εξής:

-Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας: Με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ θα πραγματοποιούνται οι μετατάξεις, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις στο Δημόσιο. Το νέο καθεστώς που διαμορφώνει την «εσωτερική αγορά εργασίας» στο Δημόσιο δεν προβλέπει διαθεσιμότητα για τους υπαλλήλους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο μόνιμος  μηχανισμός κινητικότητας θα περιλαμβάνει την καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών και την προκήρυξη πανελλαδικού διαγωνισμού υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ, δύο ή τρεις φορές το χρόνο. 
Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν θα καταθέτουν αίτηση στις υπηρεσίες όπου ανήκουν προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους. Θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ στη βάση προδιαγεγραμμένων κριτηρίων που θα αφορούν την εμπειρία, τα τυπικά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Οι επιτυχόντες, μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ, θα μετακινούνται στις νέες θέσεις τους μέσα σε ένα μήνα.

-Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και μελών ΔΣ οργανισμών με γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη μέσω ΑΣΕΠ.

-Νέο σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων το οποίο προβλέπει βαθμολόγηση βάσει ποσόστωσης προκειμένου να μη λαμβάνουν όλοι «άριστα» όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις τα ανώτατα ποσοστά έχουν ορισθεί ως εξής:
-Με βαθμούς 9 έως 10 αξιολογείται έως και το 25% των υπαλλήλων σε κάθε διεύθυνση
-Με βαθμούς 7 έως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60%
-Με βαθμούς 1 έως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15%
Παράλληλα, από το νέο έτος θα συνδεθεί ο μισθός με την παραγωγικότητα και θα αποδίδεται το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων, ενώ θα αναπροσαρμοστεί το μισθολόγιο με εξορθολογισμό των έξτρα αποδοχών.

-Επεκτείνεται ο έλεγχος των πειθαρχικών, ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί επιχείρηση-μαμούθ για τον έλεγχο 35.000 μονιμοποιήσεων συμβασιούχων (Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου). Οι υπάλληλοι που θα εντοπιστούν να έχουν μονιμοποιηθεί χωρίς να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα θα απολυθούν από το Δημόσιο.

-Συνεχίζεται η καταγραφή και αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων θα γίνουν καταργήσεις ή συγχωνεύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα και τις απολύσεις προσωπικού.

-Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα: Εντοπίζονται υπηρεσίες που παρέχονται από το Δημόσιο με υψηλό κόστος και χαμηλή αποτελεσματικότητα και αξιολογούνται οι περιπτώσεις όπου η υπηρεσία μπορεί να παρέχεται από ιδιώτες, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα και η φύλαξη γραφείων.

-Μείωση γραφειοκρατίας: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ για την άρση των διοικητικών βαρών κατά 255 σε 13 τομείς της οικονομίας, που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάργηση των επικυρωμένων αντιγραφών στο Δημόσιο.
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ