Το παρασκήνιο με την έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η Αθήνα εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια που είχε για να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εξ αρχής ήταν προγραμματισμένο η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την επόμενη δόση, στο πλαίσιο του ΔΝΤ, να γίνει στο τέλος Μαΐου, με αρχές Ιουνίου και πάντως μετά τις διπλές εκλογές της 25 Μαΐου.

Μάλιστα, το τελευταίο 48ωρο επικαλείται και σχετική απόφαση του τελευταίου Eurogroup (της 5ης Μαΐου), που μιλούσε για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Ωστόσο, αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος, η οποία χωρίς να είναι 100% λανθασμένη δεν αποδίδει απολύτως την πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Voria.gr, έβαλε και το οικονομικό επιτελείο στην Αθήνα το "χεράκι" του για να εξελιχθούν έτσι οι ημερομηνίες.

Πώς; Καθυστερώντας, όσο μπορούσε, την αποστολή των απαραίτητων, σε αυτές τις περιπτώσεις, ενημερωτικών εκθέσεων, αναφορικά με τα πεπραγμένα του τελευταίου τριμήνου, στη βάση των οποίων θα γίνει η αξιολόγηση του Ταμείου. Αυτό, βεβαίως, δεν συνεπάγεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε παρανόμως. Μπορούσε να το κάνει και το έκανε. Στην πραγματικότητα, αυτό το οποίο συνέβη ήταν το εξής: η Αθήνα εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια που είχε για να αποφύγει τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Γιατί, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που παραμονές της κρίσιμης κάλπης της 25ης Μαΐου, για διάφορους λόγους, το ΔΝΤ "άναβε κόκκινο" στην επόμενη δόση. Η ζημία θα ήταν τεράστια, σε επικοινωνιακούς κυρίως όρους και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν στην κυβέρνηση, σε αυτή τη φάση, θα ήταν να διαχειρισθούν μια τέτοια κρίση.

Πηγή: voria.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ