Τζον Κέρι: Έρχονται πιο αυστηρές κυρώσεις για τη Ρωσία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέρριψε τις προσπάθειες φιλορώσων να οργανώσουν ένα «σκηνοθετημένο και ψευδές» δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, επέκρινε τις προσπάθειες φιλορωσικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτηρίζοντάς τες ως «σκηνοθετημένες και ψευδείς», ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πιθανόν να είναι αναποτελεσματικές.

Ο Κέρι προειδοποίησε για μία ακόμη φορά τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιβάλλουν πιο αυστηρές κυρώσεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας, εάν η Ρωσία κάνει οποιαδήποτε ενέργεια ώστε να παρεμποδίσει τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου.

Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι εάν επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις προτού ολοκληρωθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε έχει αρνητικά αποτελέσματα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη δυνατότητά μας, όταν κρίνουμε ότι είναι σωστό, να είμαστε σε θέση να επιβάλουμε κυρώσεις που θα είναι ακόμα πιο αυστηρές σε σχέση με αυτές που έχουμε επιβάλει έως τώρα», δήλωσε ο Κέρι σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κάθριν Άστον.

Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. έχουν επιβάλει περιορισμένες κυρώσεις σε Ρώσους και μικρές επιχειρήσεις, ωστόσο δεν έχουν προχωρήσει σε μέτρα που στόχο θα έχουν συγκεκριμένους τομείς της ρώσικης οικονομίας.

Στο επίκεντρο της διπλωματίας, μέχρι στιγμής, βρίσκονται οι ουκρανικές εκλογές. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχεδιάζουν την επόμενη φάση κυρώσεων κατά της Μόσχας, τις οποίες θα μπορούσαν να επιβάλουν εάν οι ρωσικές δυνάμεις κάνουν οποιαδήποτε κίνηση προς την Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Κέρι αποδοκίμασε επίσης τις προσπάθειες αυτονομιστών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, παρόμοιου με αυτού της Κριμαίας.

«Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι προσπάθειες φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντόνετσκ και το Λούχανσκ να οργανώσουν ένα σκηνοθετημένο και ψευδές δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 11 Μαΐου», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά αυτή την παράνομη προσπάθεια για περαιτέρω διαίρεση της Ουκρανίας», είπε. «Επαναλαμβάνεται η ιστορία της Κριμαίας και κανένα πολιτισμένο έθνος δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απατηλής προσπάθειας».

Ο Κέρι δήλωσε ότι ο ίδιος και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ