-
Δεκατέσσερις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την ημέρα πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια του Μνημονίου σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, Δημήτρη Τσουκαλά και Νάσου Αθανασίου.
Αναλυτικά από τις 8 Μαΐου 2010 έως και τις 28 Μαρτίου 2014 πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα 20.210 συγκεντρώσεις, οι 6.266 εκ των οποίων έλαβαν χώρα στην Αττική.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν, επίσης, να ενημερωθούν πόσες φορές υπήρξε παρέμβαση των ΜΑΤ, σε πόσες περιπτώσεις δόθηκε εντολή για χρήση χημικών, ποια είναι η ακριβής ποσότητα των χημικών που αναλώθηκε αλλά και ποιες ουσίες χρησιμοποιούνται.
Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης η ΕΛΑΣ χρησιμοποιεί χημικά που περιέχουν τη δραστική ουσία CS (Ορθοχλωροβενζαλμαλονονιτρίλη), «στην ελάχιστη επιτρεπτή συγκέντρωση», τα οποία παράγονται «σε εργοστάσια των ΗΠΑ, του Ισραήλ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Τσεχίας κλπ».
«Αυτά χρησιμοποιούνται μόνο σε ανοιχτούς χώρους και όταν αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να προστατευθεί η επιθετικά προσβαλλόμενη σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού προσωπικού, καθώς και για την αποκατάσταση της τάξης, όταν αυτή διασαλεύεται με ευρείας κλίμακας επεισόδια» συμπληρώνει ο κ. Δένδιας.
Στο έγγραφο αναφέρεται, ακόμη, ότι η ακριβής χημική σύνθεση των ουσιών που χρησιμοποιούνται από την ΕΛΑΣ προκύπτει από τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και οι προμηθευτές υποχρεούνται να προσκομίζουν και ακόμη ότι η ουσία CS δεν έχει ταξινομηθεί ως επικίνδυνη ουσία, σύμφωνα με απόφαση του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου και σε συμμόρφωση με την οδηγία του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Από το έγγραφο προκύπτει, τέλος, από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί «για επίμεπτη συμπεριφορά αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων – κινητοποιήσεων και έχουν ολοκληρωθεί, δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη αστυνομικού για αυθαίρετη χρήση χημικών και καθ΄ υπέρβαση εντολών των αρμοδίων οργάνων, παρά μόνο σε μια περίπτωση, στην οποία και ο υπερβάς τα όρια του νόμου αστυνομικός τιμωρήθηκε με την προσήκουσα πειθαρχική ποινή».
To διαβάσαμε στο protothema.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.