Ζητούν όπλα από τη Ρωσία οι φιλορώσοι αυτονομιστές

«Εάν δεν μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα» 

Να τους εφοδιάσει με όπλα κάλεσαν την Κυριακή οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Σλαβιάνσκ τη Ρωσία, ενώ απείλησαν να σκοτώσουν τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, που μόλις είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές.

«Στη ρωσική κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς (Πούτιν) (…) εμείς ζητάμε βοήθεια. Εάν δεν μπορείτε να στείλετε δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης, στείλτε μας όπλα» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Βιάτσεσλαβ Πονομάρεφ, ο αυτοανακηρυθείς δήμαρχος της πόλης.

«Έχουμε ανάγκη από όπλα, δεν έχουμε αρκετά», καθώς «εκείνοι (ο ουκρανικός στρατός) έχουν μαχητικά και τεθωρακισμένα» εξήγησε ο Πονομάρεφ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει «καμία απευθείας επαφή» με τη Μόσχα.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για την επίσκεψη στην ανατολική Ουκρανία του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ, απάντησε ξερά: «Εάν εκείνος έρθει (στο Σλαβιάνσκ), θα τον πυροβολήσω εγώ ο ίδιος (…) δεν θα σφίξω το χέρι του».
Ο Αβάκοφ επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα επισκεφθεί τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας για να επιθεωρήσει της μονάδες της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί ως απάντηση στην εξέγερση των αυτονομιστών.

Εξάλλου, ο φιλορώσος αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ, η οποία αποτελεί μια ισχυρή θέση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει από το Ρώσο πρόεδρο την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων προκειμένου να «υπερασπιστούν τον ειρηνικό πληθυσμό» που είναι αντιμέτωπος με τις ουκρανικές δυνάμεις. «Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν έχει απαντήσει» σε αυτήν την έκκληση, εξήγησε έπειτα ο ίδιος.

«Σας ζητούμε να εξετάσετε το ταχύτερο δυνατό την αποστολή δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης για να υπερασπιστούν τον πληθυσμό από τους φασίστες», είχε δηλώσει ο Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Σλαβιάνσκ κατά την οποία ανέγνωσε μια έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών
Η ρωσική κρατική τηλεόραση κάνει λόγο για πέντε νεκρούς από επίθεση ενόπλων σε σημείο ελέγχου αυτονομιστών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με τοπικούς Ουκρανούς αξιωματούχους σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα -τρεις φιλορώσοι και ένας επιτιθέμενος, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινωθεί ότι υπάρχει ένας νεκρός και τρεις τραυματίες. Τέλος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό κανάλι Rossiya 24, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή του στο Σλαβιάνσκ κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Πηγή: protothema.gr

To διαβάσαμε στο tsantiri.gr. Πατήστε το link για να δείτε σχετικά θέματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ