-

13χρονη Ινδιάνα στον Καναδά αγωνίζεται για την προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη

Μόλις στα 13 χρόνια της, η Autumn Peltier έχει πίσω της ένα πλούσιο και εντυπωσιακό ενεργητικό. Έχει εκφωνήσει ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη, έχει συναντήσει τον πρωθυπουργό του Καναδά, έχει διαδηλώσει στους δρόμους. Σκοπός της, η προστασία των υδάτινων πόρων του πλανήτη.

Η δράση της τής έχει φέρει μια υποψηφιότητα για το Διεθνές Παιδικό Βραβείο Ειρήνης (International Children’s Peace Prize).

H Peltier, μέλος της αυτόχθονης φυλής του Καναδά Anishinaabe, αγωνίζεται για καθαρό πόσιμο νερό από τότε που ήταν 8 ετών, στα χνάρια της θείας της, Josephine Mandamin, η οποία το 2016 είχε τιμηθεί με τη διάκριση Lieutenant Governor’s Ontario Heritage Award for Excellence in Conservation.

Το βραβείο International Children’s Peace Prize θεσπίστηκε το 2005 και απονέμεται κάθε χρόνο σε παιδιά που μάχονται ώστε να βελτιώσουν τις ζωές άλλων παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Η φήμη της Peltier έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας της: το 2015, μάλιστα, προσκλήθηκε να μιλήσει στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα. «Θέλω να πω ότι το νερό είναι πραγματικά ιερό. Το νερό είναι ζωή. Η Μητέρα Γη δεν μας χρειάζεται, εμείς τη χρειαζόμαστε» είπε η Peltier στο CBC.

Το 2016 η Peltier κλήθηκε να προλογίσει τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό στη Σύνοδο Κορυφής. Στη διάρκεια της σύντομης εκείνης συνάντησης, το κοpίτσι του είπε: «Είμαι πολύ δυσαρεστημένη με τις επιλογές που κάνατε. Και εκείνος απάντησε: “Το καταλαβαίνω”. Και μετά άρχισα να κλαίω και μετά, το μόνο που μου ήρθε να πω ήταν, “οι αγωγοί”».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Ινδιάνας, ο πρωθυπουργός της υποσχέθηκε να προστατεύσει το νερό. Ανάμεσα στις δράσεις μεγάλης εμβέλειας που έχει αναλάβει είναι η εθνική έκκληση πέρυσι το φθινόπωρο, να κλείσουν όλοι τους κεντρικούς δρόμους του Καναδά για μία ώρα στις 5 Δεκεμβρίου ως ένα μέσο άσκησης πίεσης για την προστασία του νερού.

«Μας δόθηκε μόνο ένας πλανήτης. Και τον καταστρέφουμε» είπε. «Δεν είναι μόνο στη Βόρεια Αμερική που χρειαζόμαστε καθαρό πόσιμο νερό, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο». Η απονομή του βραβείου International Children’s Peace Prize θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου στην Ολλανδία, ωστόσο η νεαρή Ινδιάνα έχει ήδη κατακτήσει μια κορυφαία θέση στο παγκόσμιο, αναδυόμενο κίνημα των παιδιών και των εφήβων που αγωνιούν και αγωνίζονται με τον τρόπο τους για τη σωτηρία του πλανήτη.

Δείτε ένα ρεπορτάζ των CBS News για την Autumn Peltier:

[womantoc.gr]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ