-
Η Κρητική συνταγή της “παληκαριάς” δεν είναι άλλη από μια χορταστική σαλάτα με όσπρια. Ιδανική για όσους νηστεύουν και όχι μόνο, σε άλλα μέρη της Κρήτης είναι γνωστή και ως “ψαροκόλλυβα” ή ” μαγεριά”.
Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αρχαιοελληνικές ρίζες λόγω της πανσπερμίας, ενός πιάτου που προσφέρονταν στους θεούς σαν ευχαριστία για την καλή σοδειά.
# Πλούσια σε όσπρια, είναι μια σαλάτα πολύχρωμη και χορταστική. Ελάτε να δούμε πως θα την φτιάξουμε!
150γρ. ρεβίθια, 150γρ. φασόλια μέτρια ξερά άσπρα, 150γρ. φάβα, 150γρ. σιτάρι, 150γρ. φακές. Χυμό από 4 λεμόνια, 150ml ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και άνηθο ψιλοκομμένο.
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζετε τα όσπρια και το σιτάρι, όλα σε ξεχωριστά μπολ. Την επομένη τα σουρώνετε και βράζετε για 30′ να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα απλώνετε σε μια πετσέτα στον παγκο να στεγνώσουν.
Τα ανακατεύετε όλα μαζί με το λεμόνι, τον άνηθο, το λάδι και το αλλατοπίπερο. Σερβίρεται κρύα!
# Χταποδοκεφτέδες
500γρ. χταπόδι, 200ml κόκκινο κρασί, 50γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 100γρ. τρίμμα ψωμιού, 20γρ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 20γρ. άνηθο ψιλοκομμένο, 100 γρ. αλεύρι, αλατοπίπερο, λάδι για το τηγάνισμα.
Ξεβγάζετε καλά το χταπόδι, το βάζετε σε κατσαρόλα, σκεπάζετε και τηγανίζετε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να αρχίζει να αλλάζει χρώμα και να γίνεται κόκκινο. Προσθέτετε το κρασί, σκεπάζετε και βράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία για 40′. Το καθαρίζετε και το κόβετε σε πολύ μικρά κομμάτια. Το χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πάστα.
Το αναμιγνύετε σε μπολ με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Ζυμώνετε και πλάθετε σε μέγεθος καρυδιού. Τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε καυτό λάδι να ροδίσουν. Τους στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρετε!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!