-

Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα και τι πρέπει να κάνεις

5 λόγοι που δεν μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα και τι πρέπει να κάνεις
Ψυχολογία

Διάβασε 5 λόγους που πιθανόν ευθύνονται γι’ αυτό και πώς μπορείς να αλλάξεις την κατάσταση. Δεν βλέπεις την ώρα να πέσεις στο κρεβάτι, να κλείσεις τα μάτια σου και να κοιμηθείς.

Έλα όμως που δεν μπορείς…

Ανοίγεις τα βλέφαρά σου κατά τη διάρκεια της νύχτας και κοιτάζεις με αγωνία το ρολόι για να δεις πόση ώρα έχεις ακόμα μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι.

5 λόγοι που δεν μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα και τι πρέπει να κάνεις

Πρόσφατα διάβασες ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα πεθαίνουν νωρίτερα και αυτό σε πιέζει ακόμα περισσότερο να κοιμηθείς.

Ηρέμησε…

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Εκτός από το στρες, διάβασε 5 ακόμα λόγους που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο σου.

1. Κοιτάς συνέχεια το ρολόι

Ξυπνάς και μετά κοιτάζεις το ρολόι για να ξέρεις πόση ώρα έχεις ακόμα να κοιμηθείς. Το έχεις κάνει, αυτό, έτσι δεν είναι; Δεν πρέπει όμως. Ο χρόνος ορίζει (κακώς) σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Όσο κοιτάζεις το ρολόι τόσο θα αγχώνεσαι και δεν θα μπορείς να κοιμηθείς. Ξέχασε τι ώρα είναι και απλώς προσπάθησε να χαλαρώσεις.

2. Πίνεις πολλούς καφέδες

Αυτό θα το έχεις σίγουρα ξανακούσει. Ξέρεις όμως ότι η καφεΐνη που λαμβάνεις κάθε φορά που πίνεις καφέ, κυκλοφορεί, κατά μέσο όρο, στο αίμα σου για πέντε ώρες; Μετά δεν εξαφανίζεται, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα σου και αυτό σημαίνει ότι την ώρα που προσπαθείς να κοιμηθείς, μπορεί η καφεΐνη να κάνει ακόμα πάρτι στον οργανισμό σου. Πώς περιμένεις να κοιμηθείς σαν πουλάκι λοιπόν;

3. Κάνεις τον ύπνο υποχρέωση

Είναι 11 το βράδυ, δεν νυστάζεις, αλλά λες στον εαυτό σου ότι πρέπει να κοιμηθεί, γιατί το πρωί πρέπει να ξυπνήσεις πολύ νωρίς, για να κάνεις μπάνιο, να ετοιμαστείς και να μπορέσεις να είσαι ακριβής στο ραντεβού σου. Και φυσικά, δεν κοιμάσαι! Το να ανηχυχείς τόσο για τον ύπνο σου, να τον σκέφτεσαι, να λες ότι “πρέπει” να κοιμηθείς, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην κοιμηθείς τελικά.

4. Πίνεις αλκοόλ το βράδυ

Αν πίνεις κανένα ποτηράκι για να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ, δεν κάνεις καλά. Το αλκοόλ θα διακόψει τον ύπνο σου πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πιο πιθανό είναι να μην το θυμάσαι καν, γιατί συνήθως (λένε οι επιστήμονες) πρέπει να παραμείνεις ξύπνιος περίπου 6 λεπτά για να θυμάσαι την επόμενη μέρα ότι ξύπνησες.

5. Καπνίζεις

Αν είσαι καπνιστής, καλό είναι να ξέρεις ότι η νικοτίνη κάνει τον ύπνο σου χειρότερο και σε κάνει να ξυπνάς (χωρίς πιθανόν να το θυμάσαι) 15 με 20 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

– Τι να κάνεις

Κρύψε το ρολόι που έχεις δίπλα στο κρεβάτι σου, πιες καφέ το πρωί και το μεσημέρι (όχι απόγευμα και βράδυ), χαλάρωσε και ξεκουράσου λίγο πριν πέσεις στο κρεβάτι για ύπνο και απόφυγε το αλκοόλ αργά τη νύχτα.

Το να σου πούμε να κόψεις το κάπνισμα, αν καπνίζεις, ξέρουμε ότι είναι σαν να σου λέμε να αλλάξεις κοσμοθεωρία.

Προσπάθησέ το όμως, αξίζει. Να θυμάσαι ότι τα εγκεφαλικά σου κύτταρα αναπτύσσονται όταν κοιμάσαι και αυτό κάνει το μυαλό σου να δουλεύει καλύτερα.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ