-

Ακμή, θεραπεία χωρίς φάρμακα

Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ακμής χωρίς τη χορήγηση φαρμακευτικών παραγόντων. Στις παραδοσιακές φαρμακευτικές θεραπείες για την κοινή ακμή περιλαμβάνεται μεγάλη ποικιλία τοπικά εφαρμοζόμενων σκευασμάτων καθώς και φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα, όπως διάφορα αντιβιοτικά και ρετινοειδή φάρμακα, καθώς και οι ορμονικές θεραπείες για τις ενήλικες γυναίκες με ακμή. Ωστόσο οι φαρμακολογικές θεραπείες έχουν πολλά μειονεκτήματα, μεταξύ των οποίων η μη τήρηση του θεραπευτικού σχήματος, το γεγονός ότι το αποτέλεσμα μπορεί να μην έχει διάρκεια, οι δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και η πιθανότητα ανάπτυξης αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Εκτός των ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρήση φαρμάκων, υπάρχουν και πολλοί ασθενείς με ακμή που δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να λάβουν θεραπεία με φάρμακα από το στόμα για διάφορους λόγους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι γυναίκες που είναι ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες, άνθρωποι που δεν δείχνουν ανοχή στα από του στόματος χορηγούμενα φάρμακα, δεν ανέχονται την ξηρότητα σε χείλη ή οφθαλμούς, καθώς και άνθρωποι με διάφορες ηπατικές και νεφρολογικές παθήσεις. Τα νεαρά άτομα, όπως οι έφηβοι που εμφανίζουν συχνά ακμή αποτελούν άλλη μία ομάδα ανθρώπων που πολλές φορές δεν θέλουν ή δεν πρέπει να λάβουν από του στόματος φαρμακευτική αγωγή. Επίσης άνθρωποι που γυμνάζονται εντατικά ή είναι αθλητές, αιμοδότες, ασθενείς με δυσλιπιδαιμία, ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ή εμφανίζουν συχνά ρινορραγίες.

Εναλλακτικές θεραπευτικές επιλογές αποτελούν η χρήση συσκευών εκπομπής φωτός και laser, καθώς και η φωτοδυναμική θεραπεία λόγω της ευκολίας ως προς την εφαρμογή τους και της μείωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών που προκαλούνται από τα φάρμακα, μεταξύ άλλων.

Η φωτοδυναμική θεραπεία (photodynamic therapy, PDT) αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο για την αντιμετώπιση της ακμής με αποδεδειγμένη επίδραση στους παθογενετικούς μηχανισμούς της, υποστηρίζοντας τη χρήση της εν λόγω θεραπευτικής μεθόδου στην κλινική πρακτική. Στη Φωτοδυναμική θεραπεία. χρησιμοποιείται μια πηγή φωτός, η φωτεινή ενέργεια της οποίας απορροφάται από τις πορφυρίνες, με αποτέλεσμα την παραγωγή μονήρους οξυγόνου και άλλων ελεύθερων ριζών και την επακόλουθη μικροβιοκτόνο και αντιφλεγμονώδη δράση κατά του Προπιονοβακτηριδίου της ακμής.

Στη φωτοδυναμική θεραπεία εφαρμόζεται το καθαρό, ορατό, ζωογόνο φάσμα του φωτός που έχει ως στόχο το Προπιονοβακτηρίδιο της ακμής και τη φλεγμονή, στο οποίο οφείλεται η παρουσία ζωής στον πλανήτη καθώς και η ανάπτυξη ενός υγιούς οργανισμού: το μπλε φως (415 nm) απορροφάται από τις πορφυρίνες ενεργοποιώντας τα αμυντικά λευκοκύτταρα του οργανισμού και το κόκκινο φως διεγείρει τους ανοσορρυθμιστικούς μηχανισμούς και μειώνει την παραγωγή των προφλεγμονωδών κυτταροκινών.

Η συγκεκριμένη μέθοδος χαρακτηρίζεται από πολλά πλεονεκτήματα και είναι δυνατό να εφαρμοστεί όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από τα επίπεδα ηλιοφάνειας και χωρίς να παρεμποδίζονται οι καθημερινές δραστηριότητες. Εκτός από την παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου, η οποία έχει αντιοξειδωτικές δράσεις και κάνει το δέρμα πιο υγιές, η εφαρμογή της φωτοδυναμικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της ακμής δίνει τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ακμής χωρίς να υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών από τη χορήγηση φαρμάκων ή ανάπτυξης αντίστασης στα αντιβιοτικά.

Επιπλέον, η φωτοδυναμική θεραπεία φαίνεται ότι είναι αποδοτική ως προς το κόστος ως θεραπευτική στρατηγική, ανάλογα με τη συγκριτική ανάγκη για επαναληπτική θεραπεία. Επομένως, αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς μη επεμβατικές μεθόδους θεραπείας χωρίς φάρμακα χωρίς να προκαλείται πόνος ή παρενέργειες που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς

Δερματολόγος

www.tzermias.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ