24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από αρχαιολογικά μουσεία που θα έπρεπε όλοι να εξερευνήσουν. Υπάρχουν και άλλα όμως, με διαφορετικά θέματα και άλλο τόσο εντυπωσιακά εκθέματα που επιβεβαιώνουν πως ο πολιτισμικός μας πλούτος είναι αστείρευτος.

Από χώρους αφιερωμένους στην ιερή ελιά ως τη μεγάλη οθόνη και τα κέρινα ομοιώματα, δείτε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία που αξίζει να αναζητήσετε ταξιδεύοντας στη χώρα.

1. Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής, Λάρισα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 0

Ο αγροτικός και ο αστικός τρόπος ζωής των τελευταίων 120 χρόνων στη Θεσσαλία μέσα από αυθεντικά εκθέματα εποχής στο αρχοντικό της οικογένειας Συρμακέζη.

2. Μουσείο Πόλης Βόλου, Μαγνησία

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 1

Με το σκεπτικό πως «η ιστορία μιας πόλης είναι η ιστορία των ανθρώπων της», και μέσω 120 αντικειμένων και 900 λεπτών ηχητικών μαρτυρίων και οπτικοακουστικού υλικού, αποτυπώνεται η σύγχρονη πλευρά του Βόλου.

3. Μουσείο κούκλας, Λάρισα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 2

Η συλλογή του δημοτικού κουκλοθίασου Τιριτόμπα αποτελείται από 300 και παραπάνω κούκλες σε φυσικό μέγεθος που ζωντανεύουν παραμύθια. Στον χώρο λειτουργούν και εργαστήρια για παιδιά.

4. Αρχοντικό Σβαρτς, Λάρισα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 3

Η χρυσή εποχή των Αμπελακίων που έφερε ο πρώτος Συνεταιρισμός του σύγχρονου κόσμου τον 18ο αιώνα, αποτυπώνεται μεγαλοπρεπώς στο αρχοντικό Σβαρτς (Γεωργίου Μαύρου).

5. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Παιονία

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 4

Το Δημοτικό Σχολείο Αξιούπολης, στο Κιλκίς, διαμορφώθηκε σε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με πέντε ενότητες (Βοτανική, Πανίδα, Γεωλογία, Παλαιοντολογία, Πετρώματα & Ορυκτολογία) που σε κάνουν φυσιολάτρη μια για πάντα.

Τα στάδια δημιουργίας του πλανητικού συστήματος, σπάνια σαρκοφάγα φυτά αλλά και ο φλοιός της Γης, αποκαλύπτουν πολύτιμα μυστικά και συναρπαστικά μυστήρια.

Άδεια στο πρώτο καταδυτικό πάρκο – στον Τυρό Αρκαδίας

6. Μουσείο Δημοκρατίας, Λήμνος

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 5

Η ιστορία του νησιού (αλλά και άλλων) ως τόπος εξορίας πολιτικών κρατουμένων κατά το διάστημα 1929-1964 ξεδιπλώνεται σε ένα κτίριο που λειτουργούσε ως αναρρωτήριο για τους εξόριστους. Μεγάλο μέρος του πλουσιότατου φωτογραφικού υλικού προέρχεται από το αρχείο του Αγιοστρατίτη φωτογράφου Βασίλη Μανικάκη.

7. Μουσείο Κινηματογράφου, Θεσσαλονίκη

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 6

Ένα υπέροχο ταξίδι στις τέσσερις εποχές του ελληνικού σινεμά μέσα από αφίσες, τρέιλερ, φωτογραφίες και αντικείμενα που υμνούν την έβδομη τέχνη.

8. Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 7

Η συλλογή Κωστάκη απαρτίζεται από 1.275 έργα τέχνης σημαντικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας. Παράλληλα, το μουσείο που αξιοποιεί και τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, προβάλει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

9. Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – Κέρινα ομοιώματα, Ιωάννινα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 8

Φόρος τιμής στους ανώνυμους και επώνυμους ήρωες Ιωαννίτες το μουσείο του Παύλου Βρέλλη, του υπερδραστήριου καλλιτέχνη που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γενέτειρά του.

10. Μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρωμά, Ροδόπη

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 9

Εδώ θα δείτε το μικρότερο καλάθι του κόσμου (7 χιλιοστά!), καλάθια από βέργα φουντουκιάς από το Σουφλί, τυροβόλια του Αιγαίου, θεραπευτικά καλάθια των Τσιγγάνων από κόκκινη ιτιά, μελισσοκόφινα, μαγικά καλάθια των Πομάκων, μπουγαδοκόφινα, και ένα σωρό ακόμα θαυμαστά δείγματα της λαϊκής οικοτεχνίας που εξάσκησαν σε επίπεδο μαζικού εμπορίου περισσότερο απ’ όλους οι Ρωμά της Θράκης.

11. Κέντρο Προβολής Λόφου Αγ. Γεωργίου, Κιλκίς

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 10

Ταξίδι στην προϊστορία με γιγαντιαία ελάφια, ανελέητες ύαινες και νυφίτσες, πρωτόγονα βόδια, άγρια άλογα και ημίονους που ζούσαν στο Κιλκίς μέχρι πριν από 30.000 χρόνια.

Ο σπηλαιολόγος Βασίλης Μακρίδης τη δεκαετία του ’60 έφερε στο φως εκατοντάδες απολιθωμένα οστά και δόντια προϊστορικών πλασμάτων από τις εξερευνήσεις του στο σπήλαιο του Κιλκίς, τα οποία μελέτησε η γεωλόγος Ευαγγελία Τσουκαλά.

Με τον καιρό τα ευρήματα έγιναν χιλιάδες και πλέον, μπορείτε να τα θαυμάσετε κι εσείς στο Κέντρο Προβολής Λόφου Αγ. Γεωργίου στο Κιλκίς.

Ο «διαμαντένιος πλανήτης» έχει ατμόσφαιρα – Το ανακάλυψε Έλληνας φοιτητής [εικόνες]

12. Έργα του Θεόφιλου, Μαγνησία

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 11

Για περισσότερα από 30 χρόνια ο αυτοδίδακτος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, έζησε στον Βόλο και το Πήλιο, ανταλλάσσοντας τις περίφημες ζωγραφιές του με ένα πιάτο φαγητό.

Σε σπίτια, αρχοντικά, καφενεία, οι τοίχοι γέμισαν με τα υπέροχα χρώματα του «αλαφροΐσκιωτου» Μυτιληνιού, με αρχαίους θεούς και ήρωες, αγωνιστές της Επανάσταση και γοργόνες. Αν βρεθείτε στο Βόλο θα δείτε έργα του Θεόφιλου στο Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, αλλά και στο Μουσείο Θεόφιλου στην Ανακασιά, στο αρχοντικό του Γιάννη Κοντού.

13. Αθλητικό Μουσείο, Τρίκαλα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 12

Η διάσωση, η προστασία και η ανάδειξη της αθλητικής κληρονομιάς των Τρικάλων επιτυγχάνεται με την έκθεση χιλιάδων αντικειμένων από τη σταδιοδρομία πολλών διάσημων Τρικαλινών αθλητών, σχεδόν από όποιο άθλημα μπορείτε να φανταστείτε.

Την έκθεση συμπληρώνει συλλογή κειμηλίων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χώρος ανάγνωσης με οπτικοακουστικά μέσα και βιβλιοθήκη.

14. Μουσείο και Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Κατράκη, Αιτωλικό

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 13

Η Βάσω Κατράκη ήταν μία από τις κορυφαίες μορφές στον χώρο της χαρακτικής. Γεννημένη στο Αιτωλικό το 1914, αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή της υπηρετώντας την τέχνη της, δημιουργώντας έργο που ξεπέρασε τα στενά όρια της Ελλάδας. Το μουσείο προς τιμήν της φιλοξενεί πάνω από τετρακόσια έργα, χαρακτικά ανάτυπα, πρωτόλεια σχέδια (χρωματιστά και μαυρόασπρα), μήτρες από πέτρα και ξύλο κ.ά.

15. Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, Σκύρος

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 14

Ο πολυπράγμονας Μάνος Φαλτάιτς έγραφε, σχεδίαζε, ζωγράφιζε και είχε μετατρέψει το σπίτι του σε «φιλολογική Αγορά». Σ’ αυτό το αρχοντικό υπάρχει σήμερα ένας απίστευτος πλούτος από σπάνια παλιά και σύγχρονα βιβλία, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, εφημερίδες εποχής, εκθέματα λαογραφικού ενδιαφέροντος αλλά και μοναδικά εκθέματα όπως μια αυθεντική προκήρυξη της Φιλικής Εταιρείας του 1821.

16. Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ, Πειραιάς

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 15

Το μοναδικό θωρακισμένο καταδρομικό που σώζεται παγκοσμίως είναι το σημαντικότερο πλεούμενο του ελληνικού στόλου, το μοναδικό που συμμετείχε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους και εκείνο που έφερε στις 17 Οκτωβρίου του 1944 την ελληνική κυβέρνηση στην άρτι απελευθερωμένη Αθήνα.

Τα διαμερίσματα του πληρώματος, το καρέ των αξιωματικών, οι γέφυρες, το κατάστρωμα με τα πυροβόλα και το εκκλησάκι, τα αντικείμενα χρήσης του πληρώματος που πλαισιώνουν τα ιστορικά γεγονότα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.

17. Μουσείο Κωτσιομύτη Φυσικής Ιστορίας, Αργολίδα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 16

Ολόκληρα βράχια της Επιδαύρου κατειλημμένα από όστρακα, απολιθωμένα οστά ζώων και ψαριών από όλο τον κόσμο, εντυπωσιακά ορυκτά, κρύσταλλοι με αδιανόητες ψευδομορφές σε μια από τις πλουσιότερες συλλογές ορυκτών και απολιθωμάτων του κόσμου και τη μεγαλύτερη της Ελλάδας.

Εντυπωσιακότερο και σημαντικότερο ο αμμωνίτης 235 εκατ. ετών που βρέθηκε στο αρχαίο θέατρο και με την εγκάρσια τομή εμφανίστηκαν στο εσωτερικό του όλες οι φάσεις απολίθωσής του.

Το έργο για τους πρόσφυγες που δημιούργησαν 30 μαθητές στη Λεμεσό πάει στη Saatchi Gallery στο Λονδίνο (φωτογραφίες + βίντεο)

18. Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας – Μουσείο Αρχαίων Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών, Ηλεία

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 17

Χωρίς καμία επιχορήγηση και με πηγές από την αρχαία ελληνική γραμματεία, ο μηχανολόγος μηχανικός Κώστας Κοτσανάς κατασκεύασε 350 αρχαιοελληνικές εφευρέσεις αποδεικνύοντας πως η θαυμαστή τεχνολογία των Ελλήνων λίγο πριν από το τέλος του αρχαίου κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της τωρινής τεχνολογίας. 50μ. πιο κάτω και το Μουσείο Αρχαίων Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών.

19. Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, Μυστράς

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 18

Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 μία pocket Kodak 1Α, του 1923, που του έφερε από την Αμερική ο πατέρας του στάθηκε η αφορμή για να εξελιχθεί στην πορεία ο αείμνηστος Τάκης Αϊβαλής σε επαγγελματία φωτογράφο με λαμπρή καριέρα σε Αμερική και Ελλάδα.. Αλλά και μεγάλο συλλέκτη μεταχειρισμένων φωτογραφικών μηχανών: το 2001 η συλλογή του έφτασε τα 1.000 κομμάτια κι έγινε κάτοχος του Βραβείου Guinness και μπορείτε να τη θαυμάσετε εδώ.

20. Νικολοπούλειος Βιβλιοθήκη, Ανδρίτσαινα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 19

Μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες της χώρας αφιερωμένη στον δωρητή της, Αγαθόφρων Νικολόπουλο με 4.000 ελληνικούς και ξένους τίτλους, ιστορικά χειρόγραφα, βιβλία μεγάλων συγγραφέων της εποχής και αρχαίων κλασσικών από τις απαρχές της παγκόσμιας τυπογραφίας. Συνολικά, η υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας μετράει γύρω στους 40.000 σημαντικούς τίτλους.

21. Μουσείο Σιδηροδρόμων, Καλαμάτα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 20

Είναι το πρώτο θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα (1986) σε ένα κομμάτι του Δημοτικού πάρκου του ΟΣΕ στην Καλαμάτα. Σε μια δροσερή όαση 54 στρεμμάτων μέσα στην πόλη, θα δείτε ό,τι σχετίζεται με την ιστορία του τρένου, από κλειδιά αλλαγής για τις ράγες ως ατμάμαξες και επιβατηγά οχήματα του προηγούμενου αιώνα.

22. Μουσείο Ελιάς Paragaea, Πάργα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 21

Το πρώτο μηχανοκίνητο λιοτρίβι της Πάργας «επαναλειτουργεί» και διηγείται το ταξίδι της παραθαλάσσιας πόλης από τα πρώτα της εμπορικά βήματα μέχρι τον τουρισμό. Ανοιχτό κάλεσμα για λάτρεις της ελιάς, της φύσης και της γευσιγνωσίας.

23. Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, Ζωνιανά

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 22

Το μοναδικό στην Κρήτη και ένα από τα ελάχιστα στη χώρα. Με πρώτη ύλη το κερί και συνεργάτη τη σύζυγό του, ο γλύπτης Διονύσης Ποταμιάνος δημιούργησε δεκάδες κέρινες μορφές και παραστάσεις που αποκαλύπτουν ολόκληρη την ιστορία του νησιού.

24. Δημοτικό Μουσείο Καπνού, Καβάλα

24 αξιόλογα θεματικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείτε στην Ελλάδα - Εικόνα 23

Ο καπνός είχε (και έχει) τη δική του ιστορία στην Καβάλα και ο καλύτερος αφηγητής της είναι το Δημοτικό Μουσείο Καπνού της πόλης, το μοναδικό στο είδος του θεματικό μουσείο στην Ευρώπη.

Χιλιάδες μικρά και μεγάλα εκθέματα, αρχεία, μηχανήματα, ταμπέλες και πινακίδες, δεμάτια καπνού που για λίγο δεν πρόλαβαν να φύγουν για το εμπόριο, φωτογραφίες, χιλιάδες σχετικά αντικείμενα και κυρίως αφηγήσεις των ίδιων των καπνεργατών που εν ολίγοις έγραψαν την ιστορία του πράγματος, όλα ξεδιπλώνονται εδώ με τρόπο μαεστρικό.
Πηγή

Η μαγευτική σπηλιά που είχε τη φήμη ότι «έκρυβε» έναν.. δράκο στη Καστοριά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ