-

Ανάποδη μηλόπιτα με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Ανάποδη μηλόπιτα με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη
Γλυκά

Δεν θα πιστεύετε τι νόστιμο γλυκό θα φτιάξετε!!

Ανάποδη μηλόπιτα με σοκολάτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Για τη ζύμη:

• 120γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

• 100γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

• 1 μεσαίο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου

• 250 ml ξινόγαλο

• 150γρ. μέλι

• 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

• 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

• 1 κ.γ. κανέλα

• 1 κ.γ. μαγειρική σόδα

• ½ κ.γ. αλάτι

• 1 κουβερτούρα NESTLÉ DESSERT Γάλακτος ψιλοκομμένη (170 γρ.)

Για την επικάλυψη:

• 90γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

• 1 πρέζα αλάτι

• 60γρ. βούτυρο και επιπλέον για το ταψί

• 4 κόκκινα μήλα

Για το σερβίρισμα:

• παγωτό βανίλια

• φύλλα δυόσμου

• σως καραμέλα

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.

Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο.

Στη συνέχεια, προσθέστε τα αυγά, το ξινόγαλο, το μέλι και ανακατέψτε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήστε στην άκρη.

Σε ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι, ανακατέψτε και προσθέστε τα στον κάδο με τα υγρά. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ψιλοκόψτε την κουβερτούρα γάλακτος και προσθέστε τη στο μπολ. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.

Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίξτε τη ζάχαρη και το αλάτι. Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε ελαφρά ώστε να γίνει η καραμέλα. Αφαιρέστε από τη φωτιά όταν πάει να αρπάξει.

Ρίξτε την καραμέλα σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώστε να πάει παντού.

Σε αυτό το σημείο ετοιμάστε τα μήλα: Αφαιρέστε το κέντρο, κόψτε στη μέση και κόψτε σε πολύ λεπτές φέτες και τοποθετήστε τα στο ταψάκι, πάνω από την καραμέλα, από έξω προς τα μέσα σαν να κάνετε έναν κύκλο, χωρίς να απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Τέλος προσθέστε από πάνω τη ζύμη και απλώστε απαλά. Ψήστε στο φούρνο για 50-60 λεπτά.

Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά. Αναποδογυρίστε σε μία πιατέλα και αφαιρέστε τη φόρμα.

Σερβίρετε με παγωτό, διακοσμήστε με φύλλα δυόσμου και ραντίστε με σάλτσα καραμέλας.

συνταγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ