-
Ειδικότερα μετά την εμμηνόπαυση που οι ορμόνες… τρελαίνονται και μειώνεται η παραγωγή σμήγματος, μελανίνης αλλά και οιστρογόνων, τα μαλλιά παύουν να έχουν την ίδια όψη, πυκνότητα αλλά και ανθεκτικότητα.
Καθώς μεγαλώνουμε η παραγωγή σμήγματος ελαττώνεται σημαντικά, επηρεάζοντας και το τριχωτό της κεφαλής μας.
Οι σμηγματογόνοι αδένες της κεφαλής παράγουν περίπου 50% λιγότερο σμήγμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έντονη λιπαρότητα αλλά και η υγρασία που χρειάζεται η τρίχα για να λάμψει και το τριχωτό για να ενυδατωθεί.
Ακόμα και αν στα 20 σας είχατε λιπαρά μαλλιά και χρησιμοποιούσατε ειδικά προϊόντα που απορροφούν τη λιπαρότητα, σε αυτή τη φάση της «ζωής των μαλλιών» σας πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειες σας και να αγοράσετε σαμπουάν και κατά της ξηρότητας, με ειδική σύνθεση που ανανεώνει και ενυδατώνει την τρίχα.
Eπιπλέον, μην ξεχνάτε 1-2 φορές την εβδομάδα να χρησιμοποιείτε μια μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης και αναδόμησης, ενώ για καθημερινή χρήση προτιμήστε ένα προϊόν που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα για προστασία και έξτρα λάμψη.
Μετά από κάποια ηλικία ο πλούσιος όγκος των μαλλιών μειώνεται και η τρίχα τείνει να γίνεται πιο λεπτή και αραιή.
Αυτό συμβαίνει γιατί η παραγωγικότητα των φυτρών, που ευθύνονται για την επανεμφάνιση νέων τριχών, μειώνεται κατά πολύ μετά τα 50-60.
Πέραν από συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών με φυσικό τρόπο, μπορείτε να επενδύσετε σε έναν αφρό για έξτρα όγκο που θα τα κάνει να δείχνουν πιο πυκνά.
Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είσαστε πάρα πολύ προσεκτική και με το βούρτσισμα-χτένισμα των μαλλιών σας!
Το να τα βουρτσίζετε πολύ συχνά ή με πίεση τα μαλλιά σας, θα κάνει ακόμα πιο «αδύναμη» την τρίχα, οπότε περιοριστείτε στο να τα χτενίζετε μετά το μπάνιο και 1-2 φορές την ημέρα για να αποφύγετε το συχνό σπάσιμο της ήδη ευαίσθητης τρίχας σας.
Επιπλέον, πείτε ένα μεγάλο «όχι» στη θερμότητα των προϊόντων στάιλινγκ (όπως το σίδερο για ίσιωμα και το ψαλίδι για μπούκλες) και περιοριστείτε στη σπάνια χρήση του σεσουάρ.
Φροντίστε όταν στεγνώνετε τα μαλλιά σας με πιστολάκι, να μην το πλησιάζετε κοντά στην τρίχα, αφού ο θερμός αέρας συμβάλει στον να εξαφανίζονται τα φυσικά έλαια του κρανίου και της τρίχας με αποτέλεσμα να ξηραίνονται να δείχνουν πιο αφυδατωμένα τα μαλλιά.
Τα γκρίζα μαλλιά είναι από τα πλέον συνηθισμένα σημάδια γήρανσης, μιας και τουλάχιστον 1 στις 2 γυναίκες έχει ήδη τα μισά μαλλιά της λευκά στην ηλικία των 50.
Με την πάροδο του χρόνου, μειώνεται η παραγωγή μελανίνης στον οργανισμό και έτσι ολοένα σε περισσότερες τρίχες αλλοιώνονται τα δομικά στοιχεία τους και χάνουν το χρώμα τους.
Οι περισσότερες γυναίκες, βάφουν τα μαλλιά τους για να καλύψουν τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος, το σημαντικό όμως είναι να βρείτε και την κατάλληλη απόχρωση που θα καμουφλάρει τα λευκά με τον πιο διακριτικό τρόπο και θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.
Ξεχάστε τα έντονα και ψυχρά χρώματα, που θα τονίσουν ατέλειες της επιδερμίδας και θα θέλουν πολύ περισσότερη φροντίδα και ποντάρετε σε ζεστές, φυσικές αποχρώσεις.
Για τις φυσικές καστανές, ένα σοκολατί χρώμα είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ για τις ξανθές το μελί είναι η ιδανικότερη πρόταση.
Διαφορετικά, συμφιλιωθείτε με τα γοητευτικά, γκρίζα μαλλιά σας και απλά προτιμήστε ένα σαμπουάν που ενισχύει τη λάμψη και την ένταση του φυσικού σας χρώματος.
Η υφή και η όψη των μαλλιών αλλάζει χρόνο με το χρόνο με κύριους εχθρούς τους ρύπους του περιβάλλοντος, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία , τη χρόνια χρήση βαφών, τη θερμότητα από τα εργαλεία στάιλινγκ αλλά και το έντονο στρες.
Το στρες καταστρέφει και την ποιότητα των μαλλιών μας, κάνοντας τα να μοιάζουν ταλαιπωρημένα, άγρια και χωρίς λάμψη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει και τριχόπτωση.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία, αποβάλλοντας το άγχος από τη ζωή σας.
Κάνετε έναν ήρεμο περίπατο στη φύση, δοκιμάστε μαθήματα γιόγκα για αρχάριους και χαρείτε τις μικρές, καθημερινές χαρές της ζωής.
Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από 100.000 περίπου τριχοθυλάκια και από 100.000-120.000 τρίχες με μέσο όρο ανάπτυξης τα 1,5 εκατοστά το μήνα.
Καθημερινά, και υπό φυσιολογικές συνθήκες, χάνουμε γύρω στις 80-100 τρίχες.
Αν ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, παρατηρήσετε τριχόπτωση μεγαλύτερη από το κανονικό τότε ίσως πρέπει να ανατρέξετε στον τομέα «διατροφή»!
Η σύσταση της καθημερινής μας δίαιτας επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών, αφού η τριχόπτωση και τα διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την υφή και την εμφάνιση της τρίχας υποδηλώνουν συχνά την ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού.
Φροντίστε να έχετε τα κατάλληλα επίπεδα σιδήρου, ψευδαργύρου για ενίσχυση ανάπτυξης της τρίχας και προστασία των ριζών.
Βάλτε στην καθημερινή διατροφή σας το μπρόκολο, τις μπανάνες και τα όσπρια για να λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος B που διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες του τριχωτού της κεφαλής, και μην ξεχνάτε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες (ψάρια, αυγά, κρέας, σόγια) για να… θρέψετε τα μαλλιά σας με κερατίνη, η οποία είναι ένα είδος πρωτεΐνης