-

Αθάνατοι ήρωες: οι 8 λεβέντες των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων που έπεσαν το 2023

Ελληνες
Επικαιρότητα

Το 2023 σημαδεύτηκε από μία μεγάλη απώλεια για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς χάθηκαν οχτώ ανδρών και γυναικών, με τους περισσότερους να είναι πιλότοι. Ένας από τους τραγικούς χαμούς ήταν αυτός του 40χρονου Επαμεινώνδα Κωστέα.

Είναι πάντα θλιβερό για μια χώρα να χάνει μέλη των ενόπλων δυνάμεων σε περίοδο ειρήνης, όπως συνέβη και το 2023 με τους οκτώ αυτούς ανθρώπους που έφυγαν εν ώρα καθήκοντος.

Μία τραγική στιγμή ήταν η πτώση ενός αεροσκάφους F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης στις 30 Ιανουαρίου. Το αεροσκάφος κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης. Τον ίδιο μέρα βρέθηκε νεκρός ο 29χρονος συγκυβερνήτης Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας και την επόμενη ημέρα η σορός του 31χρονου κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη.

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, ένα αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης συνετρίβη κατά την προσέγγιση για αεροπυρόσβεση στην ευβοϊκή περιοχή. Στο ατύχημα τραυματίστηκαν θανάσιμα ο κυβερνήτης Σμηναγός (Ι) Χρήστος Μουλάς, 34 ετών, και ο συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός (Ι) Περικλής Στεφανίδης, 27 ετών.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, τρία μέλη της Ελληνικής Αποστολής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στη Λιβύη έχασαν επίσης τη ζωή τους. Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ και η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη από τη Διεύθυνση Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ, καθώς και ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ενεπλάκησαν σε ένα τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου.

Στις 27 Δεκεμβρίου 2023, ένα αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος συνετρίβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης κοντά στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ο πιλότος, Επισμηναγός (Ι) Επαμεινώνδας Κωστέας, 40 ετών, έχασε τη ζωή του στο ατύχημα. Η σύζυγός του και το παιδί του ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της πτήσης, παρακολουθώντας την τελευταία πτήση της υπηρεσίας του, που τελικά αποδείχθηκε και η τελευταία της ζωής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ