-

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος!

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος!
100 χρόνια...
Ινδία
Ιστορία
Ιταλία
Τότε και Σήμερα

Εδώ θα δούμε κάποια απο τα διασημότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο υπέρλαμπρος Παρθενώνας, οι θαυμαστές πυραμίδες της Αιγύπτου, αλλά και μοντέρνα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Ελάτε να κάνουμε ένα ταξίδι στο “Τότε και Σήμερα” των εντυπωσιακών αυτών κατασκευών.

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος!

Ξέρατε οτι οι πυραμίδες ήταν λευκές; Οτι κάποτε ο Παρθενώνας έγινε τζαμί;

Έργα που έμειναν στη μέση λόγω οικονομικής κρίσης και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Οι Πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος! - Εικόνα 1

Αρχικά, οι πυραμίδες της Αιγύπτου καλύφθηκαν με ένα λαμπρό ανακλαστικό στρώμα φτιαγμένο από γυαλισμένο λευκό ασβεστόλιθο. Αυτό αποτελούσε ένα πραγματικά εκθαμβωτικό θέαμα και φυσικά ένα κατάλληλο σύμβολο του μεγαλείου των Φαραώ (ή, όπως μερικοί ειδικοί ισχυρίζονται, μεγάλες ηλιακές μπαταρίες). Θα ήταν ορατά από τα βουνά του Ισραήλ ή ακόμα και από το διάστημα. Δυστυχώς, αυτό το εξωτερικό στρώμα από πέτρες καταστράφηκε από ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το 1301. Μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των κτιρίων στο Κάιρο αφότου η πόλη καταστράφηκε από τους Άραβες τον 12ο αιώνα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να περιέλθουν στα χέρια των Σταυροφόρων.

Η Sagrada Familia, Ισπανία

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος! - Εικόνα 2

Η κατασκευή αυτού του διάσημου ναού ξεκίνησε πριν το 1882. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν από τον δημιουργό του, Αντόνι Γκαουντί, η κατασκευή θα διαρκούσε 3-4 αιώνες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που ήταν διαθέσιμη στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με απόφαση των διαχειριστών του έργου, θα έπρεπε να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές από τους απλούς ενορίτες – άλλος ένας λόγος για τον οποίο έχει πάρει τόσο καιρό για να ολοκληρωθεί. Ευτυχώς, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του σήμερα, η κατασκευή έχει οριστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 – σχεδόν ακριβώς 100 χρόνια μετά το θάνατο του ιδιοφυή αρχιτέκτονα.

Το Κολοσσαίο, Ιταλία

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος! - Εικόνα 3

Το διάσημο Κολοσσαίο χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ., και πάνω από χίλια χρόνια αργότερα αυτό το θαυμάσιο έργο της αρχιτεκτονικής από τον αρχαίο κόσμο περισσότερο ή λιγότερο διατήρησε την αρχική του εμφάνιση. Στη μέση του 14ου αιώνα, ένας ισχυρός σεισμός στη Ρώμη προκάλεσε την εν μέρει κατάρρευση του, κυρίως στη νότια πλευρά του. Μετά από αυτό, το Κολοσσαίο άρχισε να χρησιμοποιείται ως πηγή οικοδομικών υλικών για τις νέες δομές.

Ο Πύργος της Ινδίας

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος! - Εικόνα 4

Ο Πύργος της Ινδίας ήταν ένας εξαιρετικά ψηλός ουρανοξύστης που επρόκειτο να κατασκευαστεί στην πόλη της Βομβάης. Ήταν σχεδιασμένο να είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στη γη μετά το Burj Khalifa στο Ντουμπάι (ΗΑΕ). Ακόμη και Τζόρτζιο Αρμάνι εργάστηκε για τα εσωτερικά σχέδια. Αλλά το 2011, η κατασκευή διακόπηκε.

Ο Παρθενώνας, Ελλάδα

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος! - Εικόνα 5

Ο Παρθενώνας είναι το πιο διάσημο αρχιτεκτονικό μνημείο που μας κληροδότησε η αρχαιότητα. Ένας ναός που χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες ως αφιέρωμα  στη θεά Αθηνά στο χώρο της Ακρόπολης της Αθήνας, που είχε μια ιδιαίτερα περίπλοκη ιστορία. Σε πολλές περιπτώσεις, υπέφερε από τα αντίποινα των σκληρών τυράννων,  στρατιωτικές επιθέσεις, λεηλασίες, πυρκαγιές, πυροβολισμούς, και ακόμη και μια μεταμόρφωση του σε χριστιανική εκκλησία και στη συνέχεια σε τζαμί. Δυστυχώς, προς το παρόν ότι βρίσκεται σε κατάσταση μερικής καταστροφής.

Burj Al Alam, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος! - Εικόνα 6

Το Burj Al Alam είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα σχέδιο για έναν πολύ ψηλό ουρανοξύστη, ο οποίος θα ήταν 510 μέτρα ψηλός και θα είχε την εμφάνιση ενός κρυστάλλινου λουλουδιού. Επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2009, αλλά λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε πρώτη φάση ανεβλήθει και έπειτα  εγκαταλείφθηκε το 2013.

Ο Πύργος της Ενότητας, Πολωνία

Δείτε πως ήταν τα μνημεία πριν τα αλλοιώσει ο χρόνος! - Εικόνα 7

Ο Πύργος Ενότητας σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτελέσει ένα περιφερειακό γραφείο για την Πολωνική  Ένωση Μηχανικών. Η κατασκευή άρχισε το 1975, αλλά, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, το έργο σταμάτησε μετά από έξι χρόνια. Από τότε, το ψηλότερο κτίριο στην Κρακοβία στέκεται ως μια ζοφερή υπενθύμιση μιας άλλης εποχής. Τώρα όμως εξετάζεται  μια πλήρης ανακαίνιση του πύργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ