-

Διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή

Ένας λαός πατροπαράδοτα νομαδικός, χωρίς γραπτή γλώσσα που στο πείσμα των εποχών διατηρεί τις παραδόσεις και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του στοιχεία: Αυτοί είναι οι Ρομά ή όπως αλλιώς ονομάζονται ανά χώρα οι φυλές των τσιγγάνων (πχ Γκιτάνος στην Ισπανία, Σιντ στην Ιταλία). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υπάρχουν 12 εκατομμύρια Ρομά παγκοσμίως ενώ μόνο στην Ευρώπη ο πληθυσμός τους υπολογίζεται περίπου στα 8 με 10 εκατομμύρια! Κι επειδή ως φυλή διακρίνεται εκτός από το ελεύθερο πνεύμα για το πάθος τους για το χορό, τη μουσική και την άθληση, δεν είναι λίγοι οι τσιγγάνοι καλλιτέχνες και ποδοσφαιριστές που έχουν διακριθεί στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Πάολα 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα1 Είναι τελικά τσιγγάνα η Πάολα (γεννημένη, γεννημένη Παγώνα Καραμήτσιο); Αυτό το κοpίτσι μας έχει μπερδέψει. Σε παλαιότερη τηλεοπτική συνέντευξή της δήλωνε περήφανη για την τσιγγάνικη καταγωγή της. “Είμαι τσιγγάνα! Ναι, φυσικά! Η μαμά μου δεν είναι, από την πλευρά του μπαμπά μου είναι τσιγγάνοι και γουστάρω πάρα πολύ!” έλεγε το 2005 η τραγουδίστρια,  ήρθε όμως η πρόσφατη διάψευση μετά το θάνατο του πατέρα της να τ΄αλλάξει όλα. Ο λόγος; Όπως λέει η ίδια το επαναστατικό της πνεύμα. “Κανείς από την οικογένεια μου δεν είναι τσιγγάνος! Ναι, πριν αρκετά χρόνια είχα κάνει τέτοια δήλωση! Ο λόγος;;; Γεννημένη επαναστάτρια και φανατική υποστηρίκτρια των αδυνάτων! Είχα φίλους και μουσικούς τσιγγάνους που λαμβάναν μεγάλο ρατσισμό.”

Ελένη Βιτάλη 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα2 Από τις πιο ωραίες γυναικείες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής, η Ελένη Λαβίδα όπως είναι το πραγματικό της όνομα μεγάλωσε νομαδικά ως πραγματική Ρομα, δίπλα στον σαντουριέρη πατέρα της και την τραγουδίστρια μητέρα της.

 Χρήστος Πατσατζόγλου

15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα3

Ο Χρήστος Πατσατζόγλου ο αξέχαστος αμυντικός μέσος του Ολυμπιακού ανήκει κι αυτός στη φυλή των Ρομά. Υπήρξε διεθνής με την εθνική Ελλάδας και συμμετείχε στα προκριματικά του Euro 2004, αλλά όχι και στην τελική φάση της διοργάνωσης, λόγω του μακροχρόνιου τραυματισμού του. Συμμετείχε ωστόσο στα τελικά του Euro 2008 και στο Μουντιάλ 2010. Συνολικά έχει 45 συμμετοχές και 1 τέρμα.

Ζαφείρης Μελάς 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα4 Γνωστή είναι και η καταγωγή του Ζαφείρη Μελά. Γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 13 Οκτωβρίου και μεγάλωσε σε μία γειτονιά ανάμεσα σε φτωχούς ανθρώπους αλλά με πλούσια αισθήματα. Σταθμός στη ζωή του ο χαμός των γονέων του, κάτι το οποίο τον ανάγκασε να μείνει μόνος του ανάμεσα σε τρεις αδερφές σε πολύ τρυφερή ηλικία.

Μάκης Χριστοδουλόπουλος 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα5 Γνωστή είναι η τσιγγάνικη καταγωγή του τραγουδιστή και δεν την έκρυψε ποτέ. Ο ίδιος γεννήθηκε σε χωριό της Αμαλιάδας κι από πολύ μικρή ηλικία συνόδευε την οικογένειά του ως πωλητής σε πανηγύρια. Ως γνήσιος τσιγγάνος από μικρός έγινε άσος στο κλαρίνο ενώ αυτός που τον έπεισε ν΄ακολουθήσει το τραγούδι ήταν ο Βασίλης Σαλέας. Λευτέρης Ζέρβας 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα6 Κι ο βιρτουόζος – μάγος του βιολιού Λευτέρης Ζέρβας, με διεθνή αναγνωρισιμότητα έχει επίσης τσιγγάνικες ρίζες. Ο Λευτέρης Ζέρβας, ονομαστός βιολιστής και συνθέτης, προερχόμενος από μουσική οικογένεια και μεγαλωμένος στα δημοτικά πάλκα, γρήγορα διακρίθηκε ως ένας από τους καλύτερους λαϊκούς Έλληνες βιολιστές. Γνωστός παντού όπου Ελληνισμός· επίσης, συνθέτης τραγουδιών. Γόνος οικογένειας μουσικών από τη Φιλιππιάδα Πρεβέζης (ο πατέρας του Γιάννης Ζέρβας έπαιζε κλαρίνο και ο θείος του Χρήστος Ζέρβας ήταν αξιόλογος βιολιστής). Σε ηλικία 8 ετών και επί 3ετία έκανε μαθήματα βιολιού στο Ωδείο Ιωαννίνων (με την Ο. Μέντζου).

Γιώργος Μάγκας 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα7 Από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους είναι κι ο βιρτουόζος του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας που κατάφερε με το κλαρίνο του και την πληθωρική προσωπικότητα του να γίνει γνωστός κι εκτός συνόρων. Γεννήθηκε στην Λιβαδειά (Θήβα) στις 23 Αυγούστου 1952 από μουσική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν διάσημος κλαριντζής, αλλά δεν του έδειξε τίποτα, γιατί ήθελε να τον δει γιατρό. Ο Γιώργος όμως, από μικρό παιδί ασχολήθηκε με την μουσική και εντελώς μόνος του ακολούθησε τα αχνάρια του Καρακώστα και Καραγιάννη και έμαθε να παίζει φλογέρα στην αρχή και κλαρίνο αργότερα.

Σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών ξεκίνησε να παίζει σε επαρχιακά μαγαζιά και πανηγύρια και συνόδευσε αξιόλογα ονόματα της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Γρήγορα η φήμη του διαδόθηκε και έξω από τα ελληνικά σύνορα όπου εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ στη Γαλλία (Φιέστα ντε Σουτνς), τη Γερμανία, το Βέλγιο (Σφιγκς), την Ισπανία (Πιρινέος), την Αγγλία και τον Καναδά. Βασίλης Παϊτέρης 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα8 Ο Βασίλης Παϊτέρης είναι από τους πιο γνωστούς Έλληνες τσιγγάνους τραγουδιστές και συνθέτες. Στο παρελθόν ασχολήθηκε και με την πολιτική ενώ είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Τσιγγάνων και Φίλων της Τσιγγάνικης Μουσικής, με τον διακριτικό τίτλο «ΡΟΜΕΝ».

Κώστας Χατζής 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα9 Ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός με την ιδιότυπη φωνή και ερμηνευτικό ύφος, η φήμη του οποίου έχει φτάσει μέχρι και το Λευκό Οίκο, εκπρόσωπος της κοινωνικής και ανθρωπιστικής μπαλάντας είναι κι αυτός τσιγγάνος. Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του,  Κώστας Καραγιάννης υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς μουσικούς κλαρίνου της εποχής του και ο πατέρας του Βαγγέλης Χατζής, ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι οπότε από μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική.

Αλέξανδρος Χατζής 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα10 Τα βήματα του διάσημου πατέρα του ακολούθησε κι ο γιος του Κώστα Χατζή, Αλέξανδρος. Με μητέρα Γερμανίδα και ρίζες Ρομα από τον πατέρα του ο ίδιος αστειευόμενος σε συνεντεύξεις του δηλώνει “ένας τσιγγάνος που είναι πάντα στην ώρα του στα ραντεβού και με… τσαντίρι που έχει διεύθυνση. Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος-Σαλέας – ο παλαιός (1929-1972) 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα11 Ήταν ο καλύτερος λαϊκός κλαρινοπαίχτης της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στην εποχή του, με διεθνή καριέρα. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον κόσμο και η κηδεία του έγινε λαϊκό προσκύνημα.

Βασίλης Σαλέας – ο νεότερος 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα12 Τα βήματα της οικογένειας των Σαλέηδων και του διάσημου θείου του ακολούθησε κι ο συνονόματος ανιψιός του Βασίλης Σαλέας ο νεότερος – πασίγνωστος τσιγγάνος λαϊκός οργανοπαίκτης κι αυτός.

Μανώλης Αγγελόπουλος 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα13 Ο τσιγγάνος τραγουδιστής μεσουράνησε τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στο λαικό τραγούδι. Ήταν ο πρώτος που ανέδειξε το τσιφτετέλι στην Ελλάδα ενώ παράλληλα, παρότι έπεσε θύμα λογοκρισίας των ΜΜΕ λόγω της ιδιαίτερης καταγωγής του, κατέχει ρεκόρ πωλήσεων στη δεκαετία του ´80 με το τραγούδι τα Μαύρα μάτια σου. Απεβίωσε 2 Απριλίου 1989 στο Λονδίνο λόγω επιπλοκών της καρδιάς του στα 49 του χρόνια.

Στάθης Αγγελόπουλος 15 διάσημοι Έλληνες που έχουν τσιγγάνικη καταγωγή - Εικόνα14 Κι ο Αγγελόπουλος ο νεότερος δεν ξεχνάει την τσιγγάνικη καταγωγή του. Γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 1965 στην Αθήνα. Είναι γιος του γνωστού λαϊκού τραγουδιστή Μανώλη Αγγελόπουλου και της επίσης τραγουδίστριας Άννας Βασιλείου.[1] Άρχισε να τραγουδάει επαγγελματικά το 1983 ενώ ο πρώτος του δίσκος κυκλοφόρησε τρία χρόνια αργότερα.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ