-

Εικόνες αποκάλυψης στην Εύβοια από την κακοκαιρία Elias: Πλημμύρισαν σπίτια – Η λάσπη έχει φτάσει στη θάλασσα

Με μανία σφυροκοπάει την Εύβοια η κακοκαιρία Elias από τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/9). Η Βόρεια Εύβοια έχει μπει στο μάτι των έντονων καιρικών φαινόμενων, με αδιανόητα υψηλά ποσοστά νερού να πέφτουν σε περιοχές του νησιού.

Στη Βατερή έπεσαν 198 χιλιοστά βροχής, ενώ μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί σε Αιδηψό, Μαντούδι, Ροβιές και άλλες περιοχές. Ειδικότερα στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Evima.gr από σπίτι στα Λουτρά Αιδηψού, το οποίο πλημμύρισε την Τετάρτη από την κακοκαιρία Elias. Η καταστροφή είναι ολική καθώς δεν έχουν παρά ελάχιστα πράγματα επάνω από την επιφάνεια των λασπόνερων.

Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση μετά την καταστροφή που τους βρήκε για ακόμα μια φορά, ενώ η κακοκαιρία Elias όχι μόνο δεν θα εγκαταλείψει την Εύβοια αλλά θα ενταθεί τις επόμενες ώρες, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Ανέβηκαν σε ορόφους για να σωθούν

Η κακοκαιρία Elias «σαρώνει» την Εύβοια, από τα ξημερώματα, συνοδευόμενη από επικίνδυνα φαινόμενα. Η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, οπού μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτης πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό.

Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ισχυρές βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Η πυροσβεστική δέχθηκε συνεχείς κλήσεις για βοήθεια. Έχουν, επίσης, σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα μικρής όμως κλίμακας και έχουν πέσει δέντρα.

Σαρωτική η κακοκαιρία στα χωριά της Ιστιαίας – Πλημμύρισαν δρόμοι σε Ασμήνιο, Ταξιάρχη και Πευκί

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται από το πρωί σε χωριά του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν ενώ από νωρίς η πυροσβεστική επεμβαίνει για απαντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς κατοίκων.

Χωριά όπως το Πευκί, ο Ταξιάρχης, ο Αγίοκαμπος, το Ασμήνιο είναι μερικά από αυτά που σάρωσε η κακοκαιρία αφήνοντας πίσω πολλές ζημιές σύμφωνα με το eviathema.gr.

Σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων έχει ως εξής:

Διακοπή κυκλοφορίας:

Νομός Εύβοιας

• Από 49,5η χ/θ (Προκόπι) έως 57η χ/θ (Μαντούδι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.• Επαρχιακή οδός Ροβιών – Ιστιαίας (μέσω Μαρουλίου – Βουτά), λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών – πτώσης δένδρων.• Επαρχιακή οδός Λίμνης – Ροβιών, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών.• Επαρχιακή οδός Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών.• Επαρχιακή οδός Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών .• 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.• Επαρχιακή οδός Σταυρού – Ψαχνών του Δήμου Διρφύων – Μεσαπίων (ύψος Ιερού Ναού Αγίας Άννης), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών.• 119 χ/θ της Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού, (θέση Πλατανιάς, μεταξύ Ν. Σινασσού – Ασμηνίου), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών .

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας:

Νομός Εύβοιας

• Από 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Προκόπι και στο ρεύμα πορείας προς Καστέλλα.

Πλημμύρισαν ξανά Ροβιές και Μετόχι

Αντιμέτωποι με υγρό εφιάλτη είναι για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της Λίμνης και του Μετοχίου Μαντουδίου. Λίγες μέρες μετά τον «Daniel», πλημμύρισαν από τη νέα κακοκαιρία «Elias».

Χαμός γίνεται στις Ροβιές, όπου η κακοκαιρία «Daniel» γκρέμισε τα πολυδιαφημισμένα αντιπλημμυρικά τοιχία. Το χωριό γέμισε από φερτά υλικά και μπάζα, ενώ σε πολλά σημεία οι δρόμοι υπέστησαν σοβαρές καθιζήσεις (φωτό πάνω δεξιά).

Μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και στο Μετόχι, εξαιτίας του ημιτελούς αποστραγγιστικού έργου. Οι δρόμοι έγιναν ξανά ποτάμια και τα σπίτια πλημμύρισαν σύμφωνα με το egnomi.gr.

Και τελικά έχουμε και ποτάμια

Βενετία θυμίζει η Λίμνη Ευβοίας…

Εικόνες από την Λίμνη στην βόρεια Εύβοια με την λάσπη από την κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή να έχει φτάσει στην θάλασσα Credit: Gimnastirio LImnis

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ