-

Η επιστήμη βρήκε επιτέλους τον γρηγορότερο τρόπο για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό

Η επιστήμη βρήκε επιτέλους τον γρηγορότερο τρόπο για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό
Κοινωνικό Πείραμα
Σχέσεις
Ψυχολογία

Ο χωρισμός είναι, αντικειμενικά, ένα από τα χειρότερα πράγματα που βιώνουμε στη ζωή μας.

Η επιστήμη βρήκε επιτέλους τον γρηγορότερο τρόπο για να ξεπεράσουμε ένα χωρισμό

Το ακόμα χειρότερο βέβαια είναι πως θα τον βιώσουμε όχι μία αλλά αρκετές φορές (στατιστικά μιλώντας) και παρά το γεγονός πως σταδιακά αποκτούμε μεγαλύτερη πείρα πάνω στο θέμα, η όλη διαδικασία δεν γίνεται ποτέ ευκολότερη.

Τώρα, όμως, η αγαπημένη μας επιστήμη έρχεται άλλη μια φορά για να μας σώσει.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το University of Colorado Boulder, υπάρχει ένας τρόπος για να μειώσουμε σημαντικά την περίοδο λύπης μετά από ένα χωρισμό, και αυτός είναι το φαινόμενο placebo.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 40 συμμετέχοντες που είχαν βιώσει πρόσφατα μια ρομαντική απογοήτευση, έπρεπε να κοιτάζουν για κάμποση ώρα τη φωτογραφία του πρώην τους, ενώ ταυτόχρονα οι επιστήμονες σκάναραν τον εγκέφαλό τους για να χαρτογραφήσουν τη δραστηριότητά του.

Έπειτα, τους έδωσαν ένα ρινικό σπρέι, λέγοντας στους μισούς από αυτούς πως το φάρμακο που είχε μέσα περιείχε «ένα ισχυρό αναλγητικό που ανακουφίζει το συναισθηματικό πόνο». Στους άλλους μισούς αποκάλυψαν πως ήταν απλά διάλυμα αλατόνερου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως οι συμμετέχοντες που χρησιμοποίησαν το placebo σπρέι, ένιωθαν πολύ καλύτερα συναισθηματικά στο τέλος του πειράματος.

«Χρησιμοποιήσαμε την απεικόνιση του εγκεφάλου για να δείξουμε ότι η θεραπεία με ψευδοφάρμακο μειώνει τα οδυνηρά συναισθήματα που σχετίζονται με μια πρόσφατη ρομαντική απόρριψη, προσλαμβάνοντας ένα δίκτυο προμετωπιαίο-εγκεφαλικού στελέχους και μετατοπίζοντας τη σχέση μεταξύ εγκεφαλικής δραστηριότητας και επίδρασης», αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Science.

Το ηθικό δίδαγμα της έρευνας; Αν, απλά, κάνουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι, μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία της ψυχολογικής ανάκαμψης από ένα χωρισμό. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας, αλλά αποτελεί και ένα διεγερτικό αντιπερισπασμό, ο οποίος σταματά την εντελώς ανούσια ανάλυση όλων εκείνων των μηνυμάτων που ανταλλάξαμε με τον/την πρώην στο Facebook και στο Whatsapp.

Οπότε, αν έχετε μόλις χωρίσει, βάλτε στην άκρη την αυτό-λύπηση και το κλάμα, και ξεκινήστε να ασχολείστε με οτιδήποτε σας κάνει ευτυχισμένους -είτε αυτό είναι να πάρετε τα βουνά και τα λαγκάδια για πεζοπορίες και αναρριχήσεις, είτε να μείνετε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι σας και να αφοσιωθείτε στη δημιουργία ενός έργου τέχνης. Ο Brad Pitt που κάνει το δεύτερο, κάτι ξέρει.


Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ