-

Επιστήμονες επιβεβαιώνουν: Το 3.300 Ετών Μαχαίρι του Φαραώ Τουταγχαμών Φτιάχτηκε από Μετεωρίτη!

Επιστήμονες επιβεβαιώνουν: Το 3.300 Ετών Μαχαίρι του Φαραώ Τουταγχαμών Φτιάχτηκε από Μετεωρίτη!
Αίγυπτος
Ιστορία

Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι το σιδερένιο μαχαίρι του αρχαίου Φαραώ της Αιγύπτου, Τουταγχαμών (14ος αιώνας π.Χ.), φτιάχτηκε από μετεωρίτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα Meteoritics and Planetary Science, με τίτλο, Η μετεωρική προέλευση της σιδερένιας λεπίδας του Τουταγχαμών (The meteoritic origin of Tutankhamun’s iron dagger blade).

Επιστήμονες επιβεβαιώνουν Το 3.300 Ετών Μαχαίρι του Φαραώ Τουταγχαμών Φτιάχτηκε από Μετεωρίτη - Εικόνα 1

Φωτογραφία: Carsten Frenzl

Της έρευνας ηγήθηκε η Daniela Comelli, καθηγήτρια της επιστήμης των υλικών στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, στην Ιταλία.

Χρησιμοποιώντας φασματομετρία φθορισμού ακτίνων Χ, η σύνθεση της λεπίδας έδειξε ότι αποτελείται από σίδηρο, 10.8% νικέλιο και 0,58% κοβάλτιο.

«Η επεξεργασία των μετάλλων έχει παίξει τόσο κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού, που οι ιστορικοί χωρίζουν συμβατικά τις αρχαίες περιόδους σε εποχές “μετάλλου”, λαμβάνοντας υπόψη τη χρήση του χαλκού, του μπρούντζου και του σιδήρου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι απότομες διακοπές σε αυτές τις περιόδους είναι συμβατικές. Ειδικότερα, η αρχή της εποχής του σιδήρου αποτελεί από καιρό αντικείμενο συζήτησης. ”

Επιστήμονες επιβεβαιώνουν Το 3.300 Ετών Μαχαίρι του Φαραώ Τουταγχαμών Φτιάχτηκε από Μετεωρίτη - Εικόνα 2

Φωτογραφία: Daniela Comelli/Polytechnic University of Milan

Από την ανακάλυψη του μαχαιριού, το 1925, μετεωρική προέλευσή του αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης, καθώς προ-χρονολογεί την έναρξη της περιόδου της Εποχής του Σιδήρου, η οποία γενικά πιστεύεται ξεκίνησε γύρω στο 1200 π.Χ..

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά γιατί “δείχνουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, στον απόηχο των άλλων αρχαίων λαών της περιοχής της Μεσογείου, γνώριζαν, τον 13ο αιώνα π.Χ., ότι αυτά τα σπάνια κομμάτια σιδήρου έπεσαν από τον ουρανό, προλαμβάνοντας το δυτικό πολιτισμό για περισσότερο από δύο χιλιετίες.”

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα ευρήματα στο Online Library Wiley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ