-

Πώς το γαλακτικό οξύ μπορεί να βελτιώσει το δέρμα σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το γαλακτικό οξύ πιθανόν να υπάρχει ήδη στη σειρά περιποίησης της επιδερμίδας σας, αλλά αν δεν έχετε σκεφτεί ποτέ ποια είναι ακριβώς η «δουλειά» που κάνει ήρθε η ώρα να τα μάθετε όλα.

Το γαλακτικό οξύ, σύμφωνα με τη Vogue India, είναι ικανό να μαλακώνει και να εξομαλύνει το δέρμα με την ήπια αλλά αποτελεσματική απολέπιση του ανώτερου στρώματος του δέρματος ή της επιδερμίδας και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εμφάνιση όλων των τύπων δέρματος με τακτική χρήση.

Τι είναι το γαλακτικό οξύ

Το γαλακτικό οξύ, για όσες δεν το γνωρίζετε, είναι ένα απολεπιστικό που προέρχεται από τη ζύμωση της λακτόζης που βρίσκεται στο γάλα. Μπορεί να το αναγνωρίζετε ως το συστατικό επιλογής της Κλεοπάτρας για την περιποίηση της επιδερμίδας της, αν και οι σημερινές εξελιγμένες συνθέσεις σημαίνουν ότι ευτυχώς δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο σε ξινόγαλα για να «εκμεταλλευτείτε» τα οφέλη του.

Το γαλακτικό οξύ είναι ένα άλφα υδροξύ- οξύ, ή εν συντομία AHA, που ανήκει στην ίδια οικογένεια οξέων με το γλυκολικό οξύ και το μανδελικό οξύ, και όπως αυτά, είναι γνωστό για την ικανότητά του να βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων και να διατηρεί το δέρμα υγιές και λαμπερό.

Πώς λειτουργεί στο δέρμα

Ως υδατοδιαλυτή ένωση, το γαλακτικό οξύ λειτουργεί διασπώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. «Το γαλακτικό οξύ διαταράσσει τους δεσμούς μεταξύ των νεκρών δερματικών κυττάρων στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, επιτρέποντάς τους να αποβάλλονται πιο εύκολα», εξηγεί ο Dr Derrick Phillips, σύμβουλος δερματολόγος της CeraVe.

«Αυτή η διαδικασία όχι μόνο αποκαλύπτει πιο φρέσκο και νεανικό δέρμα, αλλά βοηθά, επίσης, στην αποσυμφόρηση των πόρων». Επειδή είναι ένα μεγαλύτερο μόριο από άλλα AHAs, το γαλακτικό οξύ δεν μπορεί να διεισδύσει στο δέρμα τόσο βαθιά και έτσι είναι ιδανικό για πιο επιφανειακή απολέπιση στην επιφάνεια του δέρματος. Εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στη φωτεινότητα, αυτό σημαίνει ότι είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα, καθώς δεν έχει τόσο μεγάλη πιθανότητα να το ερεθίσει.

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε γαλακτικό οξύ κάθε μέρα;

Σε αντίθεση με ορισμένα BHA όπως το σαλικυλικό οξύ, τα οποία αντιμετωπίζουν βαθύτερα στρώματα του δέρματος, και ακόμη και ορισμένα άλλα AHA, το γαλακτικό οξύ είναι συνήθως ένα ασφαλές -και αποτελεσματικό- στοίχημα για σχεδόν όλους. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικές όταν χρησιμοποιείτε δραστικές ουσίες στη ρουτίνα σας, πράγμα που σημαίνει να μην το παρακάνετε, ακόμη και αν φαίνεται να λειτουργεί καλά.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ανεχθούν τη χρήση γαλακτικού οξέος κάθε μέρα, εκτός αν είναι σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις», προειδοποιεί ο Dr Phillips. «Η καθημερινή χρήση μπορεί να προκαλέσει υπερβολική απολέπιση, διαταραχή του δερματικού φραγμού, ξηρότητα και ερεθισμό. Θα αυξήσει, επίσης, την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος».

Για καλύτερα αποτελέσματα προσπαθήστε να ενσωματώνετε το γαλακτικό οξύ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα -υπό την προϋπόθεση ότι το δέρμα σας μπορεί να το ανεχτεί.

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ