-

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία.

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία.
Γάμος
Ιστορία
Παράδοση

Μια κατεστραμμένη εκκλησία χωρίς στέγη στην πόλη Χομς της Συρίας πλημμύρισε με χαρά. Το μυστήριο ήταν μια όαση ευτυχίας στη διαλυμένη πόλη.

Ανάμεσα στα μπάζα και τις πέτρες, στολισμένα κλίτη με λευκά λουλούδια και ανθοδέσμες, δείχνουν πως τελείται ένας γάμος

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία.

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία. - Εικόνα 0

Η εκκλησία είναι ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου στη συνοικία Χαμίντια της παλιάς πόλης και γι΄αυτό οι γυναίκες είναι ντυμένες με δυτικά φορέματα. Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε οπουδήποτε αλλού στη χώρα όπου το Ισλαμικό Κράτος επιβάλλει αυστηρούς θρησκευτικούς κανόνες και οι γυναίκες πρέπει να είναι καλυμμένες από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών.

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία. - Εικόνα 1

Ο χώρος είναι όμορφα στολισμένος και το ζευγάρι, ο Fadi και η Rana, φαίνονται ευτυχισμένοι. Δημοσίευσαν τις φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις είδαν χιλιάδες χρήστες σε όλο τον κόσμο, καθώς έστειλαν ένα μήνυμα ελπίδας μέσα από τα χαλάσματα του πολέμου.

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία. - Εικόνα 2

Η τελετή έγινε τον περασμένο Ιούλιο και πολλές από αυτές τις φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στη σελίδα του ναού στο Facebook. Τον Μάιο οι καθεστωτικές δυνάμεις είχαν ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης που κρατούσαν για πολύ καιρό οι αντικαθεστωτικοί.

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία. - Εικόνα 3

Από τον Μάιο του 2014 είχαν καταστραφεί 11 ορθόδοξες εκκλησίες μετά τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων από αεροπλάνα και πυροβολικό.

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία. - Εικόνα 4

Φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού πριν και μετά τους βομβραδισμούς.

Η ιστορία της πόλης ξεκινά από τον 1ο αιώνα π.Χ και την ηγεμονία των Σελευκιδών. Το όνομά της ήταν Έμεσα. Γι΄ αυτό είναι έδρα της Μητροπόλεως Έμεσης του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ είναι και η πατρίδα του Ρωμανού του Μελωδού. Οι μουσουλμάνοι την κατέκτησαν το 637 μ.Χ και ήταν πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας για πολλούς αιώνες.

Ο γάμος ενός ζευγαριού στα ερείπια της ορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στη Συρία. - Εικόνα 5

Το εσωτερικό ορθόδοξης εκκλησίας μετά από τους βομβαρδισμούς στις 9 Μαΐου 2014.

Η πόλη παρήκμασε κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά γνώρισε άνθηση από το βαμβάκι τον 19ο αιώνα, Πριν από τον εμφύλιο, η Χομς ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ένα βιομηχανικό κέντρο κοντά στη Μεσόγειο με 1,5 εκατ. κατοίκους και σημαντική αγροτική παραγωγή στην περιφέρειά της. Η πόλη σήμερα έχει μετατραπεί σε ερείπια.
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ