-

Γιατί οι νύφες φορούν πέπλο

Γιατί οι νύφες φορούν πέπλο
Γάμος

Το πέπλο αποτελεί ένα από τα αξεσουάρ που συνοδεύουν το νυφικό και για κάποιες γυναίκες είναι αδιανόητο να μην το φοράνε την ώρα που πάνε στην εκκλησία να συναντήσουν τον άντρα της ζωής τους.

Δραματικό, κομψό και ίσως λίγο ενοχλητικό το πέπλο εξελίχθηκε στο πέρασμα της μόδας και βρέθηκε να φοριέται και πάλι από τις νύφες του κόσμου.

Τα πέπλα σε κάθε πολιτισμό έχουν άλλο συμβολισμό και οι θεωρίες γύρω από αυτά να είναι πολλές, σύμφωνα με την «Metro».

 1. Έδιωχναν τα κακά πνεύματα

Τα νυφικά πέπλα έχουν τις ρίζες τους στα ρωμαϊκά χρόνια. Τότε οι νύφες κάλυπταν το κεφάλι τους μέχρι και τα δάχτυλα των ποδιών τους με ένα τεράστιο κόκκινο πέπλο, που ονομαζόταν «flammeum». Ο λόγος; Οι Ρωμαίοι φοβόντουσαν τα κακά πνεύματα και με αυτόν τον τρόπο πίστευαν πως τα κρατούν μακριά από το ζευγάρι. Νόμιζαν πως επειδή η νύφη μοιάζει με πυρκαγιά αυτά θα τρόμαζαν. Άλλη μια θεωρία έλεγε ότι επειδή τα πνεύματα δεν έβλεπαν το πρόσωπό της και δεν ήξεραν ποια είναι, έμεναν μακριά.

2. Για να καλύψουν το άσχημο πρόσωπό τους

Μία από τις αρχικές θεωρίες ήθελαν το πέπλο να χρησιμοποιείται για να καλύψει την ταυτότητα της νύφης. Αρχικά, τους γάμους τους κανόνιζαν οι οικογένειες με το ζευγάρι να γνωρίζετε κατά την διάρκεια της τελετής. Ο πατέρας της νύφης, σε περίπτωση που η κόpη του δεν ήταν και τόσο όμορφη, επέλεγε να της φορά πέπλο μέχρι και την τελευταία στιγμή για να μην χαλάσει το προξενιό.

 3. Για να μην το σκάσουν

Μία άλλη θεωρία θέλει τις νύφες να φορούν πέπλο, ώστε να μην βλέπουν και να μην μπορούν να τρέξουν μακριά, αν δουν τον μέλλοντα σύζυγό τους και δεν τους αρέσει.

4. Για να συμβολίσουν την αγνότητα και τη σεμνότητα

Ο τέταρτος λόγος είναι ο λόγος που όλοι ξέρουμε δηλαδή ότι η νύφη φοράει πέπλο το οποίο και συμβολίζει την αγvότητα και τη σεμνότητα. Άθικτο πέπλο, άθικτη κοπέλα.

5. Το πέπλο ως ένδειξη ιδιοκτησίας

Στο πέρασμα των χρόνων, η παράδοση λέει ότι ο πατέρας παραδίδει την κόρη του στον νέο της σύζυγο και αυτός παραμερίζοντας το πέπλο από το πρόσωπο της την κάνει δικιά του.

 6. Αποκαλύπτει τη βαθιά αγάπη

Στην εβραϊκή πίστη, τα πέπλα προορίζονταν για να λειτουργήσουν ως δημόσια επίδειξη πως ο γαμπρός δεν νοιάζεται για το πώς φαίνεται η νύφη αλλά για το είναι της. Σαν να της λέει «Σ’ αγαπώ τόσο πολύ, που θα ήθελα να σε παντρευτώ ακόμα και αν δεν μπορούσα να δω το πρόσωπό σου».

Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ