-

Η επιστήμη προειδοποιεί: Το να μην αγαπάμε το σώμα μας παχαίνει!

Η επιστήμη προειδοποιεί: Το να μην αγαπάμε το σώμα μας παχαίνει!
Ψυχολογία

Τι είναι τελικά αυτό που μας παχαίνει περισσότερο; Τα γλυκά; Το κρέας; Η καθιστική ζωή; Γιατί κάποιοι δυσκολεύονται περισσότερο από άλλους να χάσουν κιλά;

Επιστημονικές έρευνες έρχονται να βάλουν στην εξίσωση έναν παράγοντα που όλοι έχουμε ακούσει αλλά κανείς μας δεν έπαιρνε ποτέ στα σοβαρά…

“Το να αποδεχτείτε το σώμα σας είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να είστε υγιείς.”

Είναι μια πολύ συνηθισμένη και χιλιο-ακουσμένη φράση. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ΔΕΝ αναφερόμαστε απλά στην εμφάνιση και την ψυχολογική ή συναισθηματική μας υγεία:

Σύμφωνα με μια σειρά από επιστημονικές μελέτες, το πώς αισθανόμαστε για το σώμα μας θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία μας από ό,τι έχει το πραγματικό μας βάρος.

Η έρευνα δεν έχει σκοπό να μετριάσει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος, τα ευρήματα ωστόσο αποκαλύπτουν ότι το να αισθανόμαστε άσχημα για το σώμα μας θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την υγεία και ευημερία μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Όπως είναι φυσικό, δεν είναι εύκολο να αναλυθούν σε ένα άρθρο όλα τα ευρήματα των μελετών που πραγματεύονται ζητήματα σωματικού βάρους. Στην ομάδα του sarotiko.gr, όμως, προσπαθήσαμε να αποδώσουμε με τον πιο κατανοητό τρόπο τα συμπεράσματα ορισμένων μελετών που, ενώ μας λένε κάτι που πάνω κάτω όλοι μας θεωρούμε ότι έχουμε εμπεδώσει, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι μας διαφεύγει μια πολύ ουσιαστική παράμετρος.

Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία το να μην αγαπάμε το σώμα μας;

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Eating Disorders, βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ της αρνητικής εικόνας μιας γυναίκας για το σώμα της και «μιας μειωμένης γενικά ποιότητας ζωής».

Τι σημαίνει αυτό; Όσο χειρότερη εικόνα έχουμε για το σώμα μας, τόσο μειώνουμε την γενική ποιότητα της ζωής μας, συμπεριλαμβάνοντας τόσο τους ψυχολογικούς όσο και τους σωματικούς τομείς της.

Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τη δυσαρέσκεια για το σωματικό βάρος με υψηλότερη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και αυξημένο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Ταυτόχρονα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως η μεταβολική νόσος και οι διατροφικές διαταραχές.

Γίνεται να είναι πιο ανθυγιεινή η χαμηλή αυτο-εκτίμηση;

Κι όμως…

Μελέτη του 2014 έδειξε ότι η δυσαρέσκεια για το σωματικό βάρος συνδέεται με την ενδεχόμενη εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ.

Δυστυχώς, το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να εξαφανίζεται ή έστω να περιορίζεται σύντομα, καθώς, όπως έδειξε μια δεύτερη μελέτη, η δυσαρέσκεια των ατόμων για το σωματικό τους βάρος αποτελεί διαρκώς επεκτεινόμενο πρόβλημα.

Γιατί τα άτομα με “ωραίο σώμα” δεν αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες στην απώλεια βάρους;

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι με τα σώματά τους τείνουν να ασκούνται συχνότερα.
Ίσως λοιπόν, το πρόβλημα να πηγάζει από το ότι οι άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι με το σώμα τους τείνουν να το φροντίζουν καλύτερα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι με το σώμα τους ασκούνται λιγότερο και παίρνουν περισσότερο βάρος, σύμφωνα με την έρευνα.

«Η δυσαρέσκεια για το σωματικό βάρος μπορεί πράγματι να αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να υιοθετήσουν υγιείς συμπεριφορές», δήλωσε η Christine Blake από τη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Arnold στη Νότια Καρολίνα. «Είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν σε προγράμματα που ενθαρρύνουν την υγεία, απαντώντας συνήθως με ένα ‘Δε βαριέσαι.’»

Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς ζητήματα σωματικού βάρους; …

Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς ζητήματα σωματικού βάρους;

Αντί να πέφτει με τα μούτρα σε δίαιτες και σκληρά προγράμματα γυμναστικής, η Blake προτείνει ότι σαν απαραίτητο πρώτο βήμα είναι να αποκτήσουν τα άτομα αυτά μια αίσθηση αυτο-αποδοχής και μια θετική εικόνα για το σώμα τους.

Το να εστιάζει κανείς στα κιλά του συχνά οδηγεί σε άγχος, απέχθεια προς τον εαυτό τους ή άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές. Πριν λοιπόν από κάθε πραγματική πρόοδο, τα άτομα αυτά θα πρέπει να ξεπεράσουν τέτοιου είδους αυτό-τραυματικές σκέψεις.

Πώς επηρεάζει οι οικογένεια τις δυσκολίες απώλειας βάρους;

Η διαχείριση ζητημάτων που αφορούν στο βάρος μπορεί να καθοδηγείται από γιατρούς, αλλά οι γονείς παίζουν τεράστιο ρόλο.
Κατά τη διάρκεια μελέτης (2009), εξέτασαν εφήβους από 24 διαφορετικές χώρες και διαπίστωσαν πόσο στενά σχετίζεται η δυσαρέσκεια για το σώμα με τα προβλήματα στην επικοινωνία γονέα-παιδιού.

Το συμπέρασμα;

Οι υγιείς σχέσεις στο σπίτι θα μπορούσαν να έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην καλή σχέση με το σώμα μας.

Η επιστήμη προειδοποιεί: Το να μην αγαπάμε το σώμα μας παχαίνει!

Το πιο ενδιαφέρον σημείο των μελετών αυτών είναι ότι, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα που σχετίζονται με το σωματικό βάρος είναι και αυτά «σωματικά», οι μελέτες δείχνουν ότι απαιτείται ένα πολύ διαφορετικό θεμέλιο για την αντιμετώπιση τους.

Και όσο κλισέ και συνηθισμένη και αν ακούγεται η φράση «πρέπει να αποδεχτείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου», το γεγονός ότι πλέον αποτελεί επιστημονικό εύρημα που εμφανίζεται με τη μορφή εργαστηριακών τιμών και όχι απλά θεωριών, μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε πάνω σε μερικά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ