-

Υπάρχει ο παράδεισος στη γη και λέγεται Κουφονήσια!

Υπάρχει ο Παράδεισος στη Γη και λέγεται Κουφονήσια!

Ένα κομμάτι του επίγειου παραδείσου βρίσκεται καλά «κρυμμένο» στα Κουφονήσια.

Οι αγχώδεις ρυθμοί και ο θόρυβος του έξω κόσμου δεν φτάνουν σ” αυτή τη μικρή γωνιά του Αιγαίου, που έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Υπάρχει ο Παράδεισος στη Γη και λέγεται Κουφονήσια!

Κουφονήσια είναι τα νησιά Πάνω και Κάτω Κουφονήσι, που ανήκουν στις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες και, όπως φαίνεται, έχουν πάντα τα κέφια τους.

Απάνεμες ακρογιαλιές με χρυσαφένια άμμο και γαλαζοπράσινα νερά, μικρές φυσικές πισίνες, θαλασσινές σπηλιές – καταφύγια για δυο, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά προσφέρονται με αφθονία στους επισκέπτες.

Κατά μία εκδοχή, το όνομα οφείλεται στο ήρεμο λιμάνι που σχηματίζει ο κόλπος μεταξύ των δύο νησιών και του Γλαρονησιού (κουφός λιμήν: απάνεμο λιμάνι). Το Πάνω Κουφονήσι (ή απλώς Κουφονήσι), με έκταση μόλις 3,5 τ.χλμ. και 447 κατοίκους, είναι το μικρότερο αλλά και το πιο πυκνοκατοικημένο νησί των Κυκλάδων. Το Κάτω Κουφονήσι έχει έκταση 4,3 τ.χλμ και μετρημένους στα δάχτυλα μόνιμους κατοίκους, αφού οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν περισσότερο τα καλοκαίρια ως εξοχική κατοικία!

«Το νησί έχει 2.200 κλίνες για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών του. Τον Αύγουστο, φτάνουμε στα 3.500 άτομα καθώς γεμίζουν τα σπίτια των ντόπιων από φιλοξενούμενους. Εμείς εδώ ζούμε σε άλλους ρυθμούς, πιο χαλαρούς, δεν μας αγγίζει τίποτα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος.

Η Χώρα του Κουφονησίου είναι ένα κυκλαδίτικο ψαροχώρι με γραφικά δρομάκια, φρεσκοασβεστομένα σπίτια και τον χαρακτηριστικό λευκό ανεμόμυλο στα αριστερά της προκυμαίας, ενώ στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει ο ναός του προστάτη του νησιού, Αγίου Γεωργίου.

Μέρος κατάλληλο για πεζοπορία, καθώς όλες οι αποστάσεις μπορούν άνετα να καλυφθούν με τα πόδια. Αρκούν περίπου δύο ώρες για να περπατήσεις όλο το νησί και να επιστρέψεις, γεγονός που καθιστά περιττό το αυτοκίνητο.

Οι ντόπιοι φημίζονται για το κέφι τους, αφού κάθε μικρή αφορμή αρκεί για να στηθεί ένα τρικούβερτο γλέντι, ενώ θα κάνουν τους επισκέπτες πολύ γρήγορα να νιώσουν σαν το «σπίτι τους» αφού θα τους καλημερίσουν και θα τους φιλοξενήσουν όσο καλύτερα γίνεται. Στα προϊόντα του νησιού την πρώτη θέση έχουν τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ ακολουθούν το αγριοκάτσικο και η ξινομυζήθρα.

Από τη Χώρα υπάρχουν καΐκια που εκτελούν τακτικά δρομολόγια για τις πιο μακρινές παραλίες του νησιού και τα κοντινά νησάκια. Ο βυθός είναι μαγευτικός, ενώ το Κουφονήσι μαζί με τα γύρω νησιά περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, όπου αναπτύσσεται μια σπάνια χλωρίδα με πολλά ενδημικά φυτά των Κυκλάδων.

Αναπόσπαστα συνδεδεμένη είναι η Κέρος, ένα μικρό, ακατοίκητο και αλίμενο νησί, που υπήρξε από τα σημαντικότερα κέντρα του κυκλαδικού πολιτισμού. Στην Κέρο, σε πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο, έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα εξαιρετικής σημασίας, όπως περισσότερα από 100 μαρμάρινα ειδώλια, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Υπάρχει ο Παράδεισος στη Γη και λέγεται Κουφονήσια! - Εικόνα 2
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ