-

Καλωσορίζοντας το 2024: Η Καβάλα επιλέγει αθόρυβα πυροτεχνήματα για την προστασία των ζώων

Pets
Επικαιρότητα

Ο Δήμος Καβάλας προβαίνει σε μια πρωτοποριακή κίνηση, ανακοινώνοντας ότι θα είναι από τους πρώτους δήμους που θα χρησιμοποιήσουν αθόρυβα πυροτεχνήματα για τις εορταστικές εκδηλώσεις του 2024, ανταποκρινόμενος έτσι στις απαιτήσεις των φιλοζωικών οργανώσεων. Οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να υποδεχτούν τη νέα χρονιά με ένα θέαμα γεμάτο φωτεινά χρώματα, αλλά χωρίς τον θόρυβο που συνήθως συνοδεύει τα πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με τη σχετική οδηγία, η προστασία των ζώων και η μείωση της ηχορύπανσης αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες. Τα πυροτεχνήματα που θα χρησιμοποιηθούν για την υποδοχή της νέας χρονιάς θα είναι αθόρυβα, σύμφωνα με την οδηγία του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη.

Η ρίψη των αθόρυβων πυροτεχνημάτων θα πραγματοποιηθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στις 12 τα μεσάνυχτα, από τη χερσόνησο της Παναγίας. Η έλευση του 2024 θα συνοδεύεται από πολύχρωμες λάμψεις, μαγικές εικόνες και ένα ηχηρό μήνυμα σεβασμού των δικαιωμάτων που έχουν οι τετράποδοι φίλοι μας.

Πρόσφατα, η πανελλαδική φιλοζωική και περιβαλλοντική ομοσπονδία απέστειλε μια ανοιχτή επιστολή προς τους Δήμους, ζητώντας τον περιορισμό της χρήσης πυροτεχνημάτων που επηρεάζουν τα ζώα και το περιβάλλον. «Χιλιάδες ζώα και πουλιά τρομοκρατούνται, εκατοντάδες ζώα συντροφιάς χάνονται ιδιαίτερα τα βράδια της Πρωτοχρονιάς και της Ανάστασης ενώ αρκετές φορές ο τρόμος που βιώνουν τα ζώα και τα πουλιά είναι μοιραίος για τη ζωή τους» Ενώ συγκεκριμένα για τα σκυλιά αναφέρουν «η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι στους ανθρώπους, οπότε οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να βλάψουν την ακοή τους σοβαρά. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι υποφέρουν μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής που προκαλείται από την εγγύτητα με τον θόρυβο των πυροβολισμών».

Τα τελευταία χρόνια, η ρίψη των πυροτεχνημάτων έχει πάρει μεγάλες και καταχρηστικές διαστάσεις, αφού εκτός από την περίοδο του Πάσχα που η κατάσταση είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου, πυροτεχνήματα ρίχνονται τόσο από Δήμους, όσο και από ιδιώτες σε πολλές άλλες περιστάσεις (τοπικές γιορτές, γάμους, βαφτίσεις, γήπεδα, εγκαίνια, παραλιακά club κλπ).

Ως αποτέλεσμα χιλιάδες ζώα και πουλιά τρομοκρατούνται, εκατοντάδες ζώα συντροφιάς χάνονται ιδιαίτερα τα βράδια της Πρωτοχρονιάς και της Ανάστασης ενώ αρκετές φορές ο τρόμος που βιώνουν αρκετές φορές ο τρόμος που βιώνουν τα ζώα και τα πουλιά είναι μοιραίος για τη ζωή τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ