-

Καστέλ Τορνέζε ή Χλεμούτσι: Μοναδικές εικόνες από ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας (βίντεο)

Καστέλ Τορνέζε ή Χλεμούτσι: Μοναδικές εικόνες από ένα από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας (βίντεο)

Μοναδικές είναι οι εικόνες από drone που πέταξε πάνω από το Χλεμούτσι ή Κάστρο Τορνέζε στην Κυλλήνη, σε βίντεο του χρήστη haanity στο YouTube.

Το Χλεμούτσι βρίσκεται στο χωριό Κάστρο του Δήμου Κυλλήνης, στο δυτικότερο ακρωτήριο της Πελοποννήσου και κυριαρχεί στην πεδιάδα της Ηλείας.

Το κάστρο ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκηπάτου της Αχαΐας, που γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά την εποχή των Βιλλεαρδουίνων. Το νέο κάστρο ονομάστηκε από τους ιδρυτές του Clermont, στα ελληνικά κατά παραφθορά Χλεμούτσι, ενώ οι Ενετοί αργότερα το αποκαλούσαν Castel Tornese επειδή θεωρήθηκε λανθασμένα πως εκεί βρισκόταν το φράγκικο νομισματοκοπείο των τορνεσίων. Προστάτευε την πρωτεύουσα του πριγκιπάτου Ανδραβίδα και το σημαντικό λιμάνι της Γλαρέντζας.

Το 1427 πέρασε στον έλεγχο του τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, που το χρησιμοποίησε ως στρατιωτικό και διοικητικό του κέντρο. Το 1460 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους και μετά από τους Ενετούς, που το κράτησαν στην κατοχή τους ως το 1715, όταν ξαναπέρασε στα χέρια των Τούρκων. Έμεινε στην κατοχή των Τούρκων μέχρι την Επανάσταση του 1821. Σημαντική καταστροφή υπέστη κατά τον βομβαρδισμό μέρους του το 1826 από τον Ιμπραήμ. Ωστόσο, εξακολουθεί να να παραμένει ένα από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ