-

Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή το πιο μικρό μωρό του κόσμου!

Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή το πιο μικρό μωρό του κόσμου!
Οικογένεια

Όταν γεννήθηκε ήταν 22 εκατοστά, ζύγιζε μετά βίας 226 γραμμάρια και η πατούσα της είχε το μέγεθος ενός νυχιού. Όλοι φοβόντουσαν ότι δεν θα τα καταφέρει.

Το μικρότερο μωρό του κόσμου, όμως, η Εμίλια Γκράμπαρτσικ, κατέρριψε όλα τα προγνωστικά και εξακολουθεί να κάνει τεράστια βήματα προόδου.

Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή το πιο μικρό μωρό του κόσμου!

Εννέα μήνες μετά τη γέννησή της στο Βίτεν της Δυτικής Γερμανίας, η μικρούλα ζυγίζει 3 κιλά και 200 γραμμάρια – έχει δηλαδή αποκτήσει το υγιές βάρος ενός νεογέννητου.

Ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι η Εμίλια είναι το μικρότερο πρόωρο μωρό στον κόσμο που επιβιώνει. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε η Ρουμάϊα Ραμάν που ήταν 24 εκατοστά και ζύγιζε 244 γραμμάρια το 2004, όταν γεννήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λογιόλα, στο Σικάγο.

Ο δρ Μπάμαν Γκαράβι, διευθυντής της Κλινικής Παίδων & Εφήβων του Νοσοκομείου St Mary όπου γεννήθηκε η Εμίλια, δήλωσε πως η επιβίωσή της ήταν αληθινό θαύμα.

«Είναι πολύ μαχητική», είπε. «Ακόμα και η επιβίωση βρεφών με βάρος γέννησης κοντά στα 400 γραμμάρια είναι σπάνια, όχι ενός μωρού που δεν έφθανε καν τα 230. Νομίζω ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε την Εμίλια για την επιβίωσή της. Είναι πολύ μαχητική».

Η μητέρα της Εμίλια μόλις είχε μπει στην 26η εβδομάδα της κυήσεως όταν αποφασίσθηκε να υποβληθεί σε καισαρική, διότι είχε πρόβλημα με τον πλακούντα της και το μωρό θα πέθαινε διότι υποσιτιζόταν.

Ένα έμβρυο αυτής της ηλικίας κανονικά ζυγίζει γύρω στα 600 γραμμάρια, αλλά η Εμίλια είχε ήδη σοβαρή υστέρηση ανάπτυξης.

Την γέννησή της ακολούθησαν έξι μήνες αβεβαιότητας για την επιβίωσή της αλλά και για την ποιότητα που θα είχε η ζωή της, καθώς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνηθισμένονα έχει το μωρό πολλαπλά προβλήματα.

Ευτυχώς όμως η Εμίλια έως στιγμής δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα και οι έως τώρα ενδείξεις για το μέλλον της είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικές.
Πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ